Szorosabb lesz az együttműködés Araddal

Van mit, s érdemes tanulni Aradtól – ezt mondta dr. Páva Zsolt polgármester azok után, hogy látogatást tett Pécs erdélyi testvérvárosában az Aradi Napokon. Az immár tíz éve szoros gazdasági és kulturális kapcsolatban álló települések között a tervek szerint további együttműködések is létrejöhetnek.

hirdetés

A minap megrendezett Aradi Napok rendezvénysorozaton külön napot szenteltek annak, hogy bemutassák Európa kulturális fővárosát, annak művészetét, gasztronómiáját, de a város vezetői tárgyalásokat is folytattak a baranyai megyeszékhely és erdélyi testvérvárosunk évtizede tartó kapcsolatának erősítéséről.

Mint azt a polgármester az Aradi Napok alatt a helyszínen dolgozó Pécs TV munkatársainak elmondta, „a kultúrán kívül gazdasági téren is sokat lehet tanulni az aradiaktól”. A város első embere kitért rá: Aradon sikeresek az ipari parkok, hiszen azokban több világcég is megtelepedett. Szerinte e téren is használható tapasztalatokra tehet szert Pécs.
A jó együttműködést Arad polgármestere is fontosnak tartja. Gheorghe Falca szerint az elmondottak mellett azért jó, hogy részt vesznek a városok egymás kulturális fesztiváljain, mert a két település lakosai között is mélyebb barátság alakulhat ki.

Az Arad és Pécs közötti kulturális és gazdasági együttműködés 2000-ben, tíz évvel ezelőtt kezdődött. A partnervárosi kapcsolatban álló települések az évek során sokat gazdagodtak, s az együttműködés kiterjedt az élet szinte minden területére, a kultúrától az oktatáson, a sporton át az önkormányzati munkáig. Amikor a kapcsolat túlnőtte a partnervárosi együttműködés kereteit, mindkét fél részéről jelentkezett az igény, hogy emeljék testvérvárosi rangra a települések között fennálló viszonyt. Ennek már több mint két éve. Azóta rendszeresek a szakmai bizottságok együttes ülései, a kulturális intézmények, iskolák, sportegyesületek, civil szervezetek kapcsolatai.

Pécs mostani látogatása után a megyeszékhely vár delegációt az erdélyi városból.