Sztrájk bénítja Olaszország életét

Az olasz kormány megszorító intézkedései ellen kedden délelőtt kezdődött sztrájk szinte teljesen megbénította Olaszország életét.

hirdetés

A legnagyobb szakszervezet, a hatmillió tagot tömörítő CGIL felhívására sztrájkolnak a tömegközlekedési dolgozók, beleértve a légi, a vasúti, valamint a kompközlekedést is. Csatlakoztak a nyolc órásra tervezett munkabeszüntetéshez többek között a kórházak, a postahivatalok, a bankok alkalmazottai is.

A sztrájkot az újabb megszorító csomag parlamenti vitájának megkezdéséhez időzítették: az olasz felsőház kedden délután tárgyalja az újabb csomagot, amely 45 milliárd eurós megtakarítást helyez kilátásba a júliusban jóváhagyott közel 80 milliárd eurós kiadáscsökkentésen felül.

A CGIL elnöke szerint a kormány megszorító csomagja “igazságtalan, mivel csak a dolgozókat és a nyugdíjasokat sújtja, a gazdagokat nem”. “A kényszerű megtakarítások miatt megbénul a gazdaság, mivel a csomagban nincs semmilyen intézkedés a gazdaság fellendítésére” – fejtette ki előzőleg Susanna Camusso.

A sztrájkot nem támogatja a mérsékelt CISL és UIL szakszervezet, mert szerintük a CGIL akciója pusztán politikai célokat szolgál.