Tagadnak a korrupcióval gyanúsított főrendőrök

Tagadta bűnösségét az a két vezető beosztású rendőr és két civil, akiket a múlt héten korrupció gyanújával vettek őrizetbe, majd vasárnap elrendelték előzetes letartóztatásukat – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

hirdetés

Keresztes Imre főügyész által jegyzett közleményében kiemelte: az ügynek jelenleg is négy gyanúsítottja van. A nyomozás érdekére való tekintettel azonban továbbra sem közölnek több információt az eljárással kapcsolatban.

Annyit tudattak, hogy a főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján 2012 februárja óta folytat nyomozást vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt. A főügyészség, az NVSZ, a Terrorelhárító Központ, a Készenléti Rendőrség és speciális egységek múlt csütörtökön kezdett közös akciójának keretében több helyen házkutatást tartott, két vezető beosztású rendőrt, valamint két civilt elfogtak, őket korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették, és gyanúsítottként hallgatták ki.

“A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését, majd pedig megtagadták a vallomástételt, és panaszt jelentettek be a megalapozott gyanú közlése ellen” – írta a főügyész.

A nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly áprilisban felállított, Korrupció elleni ügyek osztálya folytatja, amelyet kifejezetten az ilyen “szerteágazó, nagy tárgyi súlyú korrupciós ügyek vizsgálatára” hozott létre a legfőbb ügyész – olvasható a közleményben.

A Népszabadság május 22-én számolt be arról, hogy a magyar rendőrségen elkövetett visszaélés-sorozatban nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség az Országos Rendőr-főkapitányság feljelentése alapján.

A napilap információi szerint az üggyel szoros összefüggésben vonta vissza Pintér Sándor belügyminiszter május 8-án a III. kerületi kapitányság éléről a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetőjének közbiztonsági helyettesévé kinevezett Markó Attila ezredes vezetői megbízását. Egyidejűleg Hatala József országos rendőrfőkapitány Jánosik Istvánt, a BRFK közlekedési főosztályvezetőjét állította fel.

Június 2-i hatállyal Hatala József országos rendőrfőkapitány a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesének Török Zoltánt, a BRFK közrendvédelmi főosztálya vezetőjének Pallagi Imrét, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetőjévé pedig Kuczik János Zoltánt nevezte ki.

A Központi Nyomozó Főügyészség pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy őrizetbe vettek négy embert, köztük két vezető beosztású rendőrt korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. A közlemény szerint a főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indított büntetőeljárást vezető beosztású rendőrök és civilek ellen.

A hvg.hu korábbi közlése szerint Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetője és Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője ellen indult eljárás. A civilek egyike az éjszakai élet ismert alakja, V. László.

A Fővárosi Törvényszék vasárnap a honlapján tette közzé, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság K. Tamás és társai ellen – a Központi Nyomozó Főügyészségen indult büntetőügyben – folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt rendelte el a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. A közlemény szerint K. Tamás, H. Lajos, V. László és V. István ellen indult eljárás.

Az előzetes letartóztatás az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb azonban 2012. július 3. napjáig tart. A végzés nem jogerős, mivel az ellen valamennyi gyanúsított és védő fellebbezéssel élt.
Vasárnap az ORFK szóvivői irodája a rendőrség honlapján azt írta: Hatala József országos rendőrfőkapitány június 1-jei hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Gulyás Imrének, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályvezetőjének vezetői kinevezését.