Tálibok támaszpontokat támadtak meg Afganisztánban

Tálibok támaszpontokat támadtak meg Afganisztánban Tálib lázadók támadást indítottak két támaszpont ellen Afganisztán keleti részén szombat hajnalban, de visszaszorították őket a bázisokat körülölelő gabonatáblákra – közölte az afgán rendőrség.

hirdetés

Az afgán biztonsági erők információi szerint a Chapman és a közelében fekvő Salerno támaszpontot érte egyidejűleg támadás. NATO-források szerint legkevesebb 13 támadót megöltek – köztük négy olyat, akik robbanószerrel megrakott mellényt viseltek – és ötöt elfogtak, míg a külföldi és az afgán katonák közül senki sem sebesült meg.

A Pakisztánhoz közel lévő, jól megerősített Chapman bázison követett el tavaly december 30-án merényletet egy jordániai kettős ügynök, aki megölte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét alkalmazottját és egy jordániai hírszerző tisztet. Dacára annak, hogy mintegy 150 ezer fős külföldi haderő állomásozik Afganisztánban, a biztonsági helyzet katasztrofális, soha nem volt ilyen rossz a tálib rendszer 2001-es megbuktatása óta.

A tálibok vezette lázadók egyre több és vakmerőbb támadásokat indítanak országszerte, hogy megbuktassák Hamid Karzai kormányát, és kiűzzék Afganisztánból a külföldi csapatokat.