Tálibokkal barátkozik Irán?

Irán vendégül látott egy tálib küldöttséget szeptember közepén egy teheráni konferencián, ezzel is mutatva, hogy növelni szeretné befolyását Afganisztánban az amerikaiak kivonulása után – írta a The Washington Post című amerikai lap internetes kiadása.

hirdetés

Az Iszlám Ébredés című konferenciát állítólag maga Ali Hamenei, az iszlám köztársaság legfőbb vezetője szervezte. Az iráni politikában Hameneié az utolsó szó.

A rendezvényre több mint 700 kutató és iszlamista politikus érkezett szerte a világból. Köztük volt az afgán kormány küldötteként Burhanuddin Rabbani volt afgán elnök és a tálibokkal tárgyaló béketanács vezetője, akivel napokkal később egy magát tálib tárgyalónak álcázott merénylő végzett. Emellett a tálibok képviselői is megjelentek.

Irán a konferencia alkalmával találkozást kezdeményezett az afgán kormány küldöttei és a tálibok képviselő között, de a megbeszélésre végül nem került sor.

Arszala Rahmani, Rabbani kíséretének egyik tagja meglepődött, amikor a tálib delegáció élén egyik korábbi kollégáját, Nik Mohammadot találta. A két férfi korábban együtt tevékenykedett a tálib kormányban.

“Ritkán jönnek el nyilvános eseményekre, s ha eljönnek is, álnevet használnak” – mondta Rahmani, aki szerint Mohammad befolyásos vezető, s bejárása van a tálibok legfelsőbb köreibe. Mohammadot az ENSZ terroristaként tartja nyilván, és büntető intézkedéseket léptetett életbe vele szemben.

A Hameneit támogató Khabar hírportál vízválasztónak nevezte a tálibok és az afgán kormány küldötteinek megjelenését a konferencián. “Azok a tisztségviselők, akik korábban soha nem tartózkodtak egy fedél alatt, most együtt vitatták meg a térség legfontosabb kérdéseit” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy “az afgán radikális erők nem fogadták el a nyugati közvetítést”.

Eddig nem volt különösebb jele annak, hogy a tálibok és az iráni kormány között magas szintű kapcsolattartás zajlik. Bár az Egyesült Államok többször felrótta az iszlám köztársaságnak, hogy afgán felkelőket képez ki és lát el fegyverekkel, Teherán szerepét a térségben más országokéhoz képest minimálisnak tartotta.

“Irán regionális játékosnak tartja magát, akit legitim érdekek fűznek Afganisztánhoz, és nem akar olyan folyamatot látni itt, amely ellenkezik politikai érdekeivel – mutatott rá Michael Semple, aki diplomataként több évtizedes tapasztalatot szerzett Afganisztánban. – Ha a következő lépésben való részvétel ára az egyezkedés a tálibokkal, akkor arra is hajlandó.”
Az iszlám köztársaság és a tálibok vezette Afganisztán között sokáig rossz volt a viszony, és a két szomszéd 1998-ban háború szélére sodródott.