Tarlós karcsúsítaná a BKV-t

Karcsúsítaná a BKV-t Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, a pénzügyi kérdésekben pedig együttműködne Atkári János korábbi főpolgármester-helyettessel – olvasható a politikus által a FigyelőNetnek adott, hétfőn megjelent interjúban.

hirdetés

Tarlós István a honlapnak elmondta: átcsoportosítaná a “karcsúsított” BKV feladatait, a 4-es metrót kivenné a BKV keretei közül és kiszervezné a buszközlekedés jelentős részét. Hozzátette ugyanakkor, ez nem jelenti azt, hogy privatizálnák a közlekedési vállalatot. Közölte azt is, hogy a BKV felügyeletét egy szűk létszámú felügyeleti szerv menedzselné, de arról még – mint megjegyezte – korai beszélni, hogy ki vezetné a vállalatot.

Kifejtette, hogy csakis regionális közlekedésben gondolkozik, amelyben a MÁV-val és a Volánbusszal működnének együtt. A politikus megismételte, hogy létrehoznának egy Budapesti Közlekedési Központot is, de részleteket ezzel kapcsolatban nem mondott.

A főpolgármester-jelölt kitért arra is, hogy a városüzemeltetés terén György Istvánra, a Fidesz jelenlegi fővárosi frakcióvezető-helyettesére számít, pénzügyi kérdésekben pedig Demszky Gábor korábbi helyettesével, Atkári Jánossal működne együtt. Tarlós István közlése szerint kerületi polgármesterként nem volt vele “túl jóban”, de elismerte a munkáját. “Pénzügyi-gazdasági kérdésekben meghatározóak lesznek az ő elképzelései” – mondta.

Atkári János 1994-től 2006 októberéig volt Budapest főpolgármester-helyettese, 2005 májusától függetlenként töltötte be pozícióját, miután pártja, az SZDSZ kizárta őt a frakcióból. Tíz évig Demszky Gábor elsőszámú bizalmasa volt, 2005 novemberében azonban a főpolgármester az adóügyek kivételével elvonta tőle hatásköreit.