Társadalmi egyeztetés szükséges egy új atomerőmű létesítéséhez

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint egy új atomerőművi blokk létesítéséhez elengedhetetlen a társadalmi egyeztetés, a japán fukushimai atomerőmű balesete után egy ilyen óriási mértékű beruházást csak átlátható, a társadalom számára megnyugtató és biztonságos módon lehet kivitelezni.

hirdetés

Oláh Lajos független országgyűlési képviselő, a DK tagja az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében jelezte, hogy értetlenül áll Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteki bejelentése előtt, amely szerint a szakminisztérium új atomerőművi blokk(ok) létesítésére tesz javaslatot a kormánynak, és a nemzetközi tender kiírása – támogató döntés esetén – a jövő évben várható.

A politikus emlékeztetett arra, hogy számos írásbeli kérdést tett már fel az új atomerőművi blokk létesítésével kapcsolatban. Véleménye szerint a válaszokból úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány egyáltalán nincs felkészülve erre a projektre. A képviselő hiányolja a jogszabályi hátteret és a megfelelő finanszírozást is a beruházás megvalósításához.

Oláh Lajos a bejelentésre reagálva kezdeményezte, hogy állítsanak fel azonnali eseti bizottságot, nevezzenek ki kormánybiztost az ügyben, valamint kezdődjön meg a tárcaközi és a társadalmi egyeztetés.

Fellegi Tamás pénteken Pécsen az Ökopolisz Alapítványnak a Láncreakció – Tabuk nélkül az atomenergiáról című nemzetközi konferenciáján beszélt arról, hogy az európai atomerőművek biztonsági vizsgálata keretében a közelmúltban elvégezték a paksi atomerőmű stressztesztjét, és mivel az a legmagasabb szintű objektív eredményre vezetett, a kormánynak nincs oka a nemzeti energiastratégiába foglalt, az atomenergia felhasználására vonatkozó álláspont megváltoztatására.

A tárcavezető közölte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium olyan javaslatot tesz a kormány asztalára, amely tartalmazni fogja a paksi bővítéssel kapcsolatos javaslatokat. Hozzátette, hogy pozitív döntés esetén 2012-ben ki lehet írni az atomerőmű bővítéséhez szükséges nemzetközi nyílt közbeszerzési pályázatokat. Úgy vélte ugyanakkor, hogy az atomenergia szerepéről a szakma és a laikus közvélemény bevonásával érdemes hasznos eszmecseréket folytatni.