TASZ: súlyos visszalépés az egyházi törvényjavaslat

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint vissza kellene vonni az egyházi törvényről szóló javaslatot, mert az a lelkiismereti és vallásszabadság súlyos korlátozását jelenti.

hirdetés

A szervezet által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint az indítvány súlyos visszalépést jelent a rendszerváltás vallásszabadságot védő jogszabályaihoz képest. “A törvényhozó 116 évet lép vissza az időben, amikor a “bevett és elismert” egyházakról rendelkezik, hiszen egy múlt század előtti törvény koncepcióját teszi magáévá. Súlyos visszalépés a felekezetek közti egyenjogúság terén, hogy a jogalkotó kiemel egyes neki tetsző egyházakat és azokat privilegizálja” – írta Hegyi Szabolcs, a TASZ munkatársa.

A TASZ álláspontja szerint az időszerű módosítások önmagukban még nem indokolják a vallásszabadságot alapvetően tiszteletben tartó törvény “felforgatását”. A szervezet kitért arra is, hogy a javaslat minden egyházat újraregisztrálásra kényszerít 2012. január 1-től.

Mint hozzátették: az állam normatív módon kívánja meghatározni a vallás fogalmát, és annak állami ellenőrzését is előírja. Ez azt jelenti, hogy az állam megengedhetetlen módon vallási-hitéleti tanokat fog vizsgálni. Így akár húsz éve működő egyházak tucatjai szűnhetnek meg Magyarországon – véli a TASZ.

Négy KDNP-s képviselő – Lukács Tamás, Vejkey Imre, Varga László és Harrach Péter – június 10-én terjesztette a Ház elé a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló javaslatot. A tervezet szerint legalább ezer fő szükséges egy új egyház alapításához; az egyházak hitéleti célú bevételeit, közöttük az 1 százalékos adófelajánlások felhasználását állami szerv nem ellenőrizheti.

A javaslat egyenjogú egyházakat ismer el és mellékletben sorolja fel azokat az egyházakat, amelyek bejegyzését – az illetékes miniszter kezdeményezésére – a bíróság automatikusan végzi el. A melléklet 13 felekezetet említ, amelyet az 1895-ös törvény alapján bevett, illetve elismert felekezetnek minősít.