Tavasz a T. Házban: fókuszban az alkotmányozás

Az új alkotmány elfogadását nevezi az Országgyűlés 2011. évi tavaszi ülésszaka legfontosabb feladatának a parlamenti munkarendről elfogadott állásfoglalásában a házbizottság, amely három szakaszra osztja a törvényhozás munkáját.

hirdetés

A parlament honlapján megtalálható állásfoglalás értelmében az alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat tárgyalása ezen a héten kezdődik el. Az új alaptörvény-javaslatot a március 21-ével kezdődő héten kezdenék el megvitatni a képviselők, a zárószavazás április 18-án lenne.

A harmadik szakaszt pedig az új alkotmány hatályba lépésével összefüggő, illetve más törvényjavaslatok tárgyalásának időszaka képezi: ez április 26-án, húsvéthétfő után egy nappal kezdődne, és június közepéig tartana – derül ki az állásfoglalásból, amely szerint április 25-én nem is lenne ülés.

A COSAC – az uniós tagállamok nemzeti parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak – május végi ülése miatt az már eldőlt, hogy a Ház a május 30-ával kezdődő héten nem ülésezik.

Az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések tárgyalására a Házbizottság döntése alapján hetente, a plenáris ülés első ülésnapján, a napirendi javaslat szerinti időpontokban kerítenek sort.