Teljes „Fidesz-uralomról” beszél Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz meggyőző győzelmet aratott a vasárnapi önkormányzati választáson és ezzel csaknem teljes a “Fidesz-uralom” az országban.

A korábbi kormányfő az MTI-nek hétfőn úgy fogalmazott: nem ízlése szerint való, amit a Fidesz az elmúlt hónapokban tett, véleménye szerint azonban meg kell nézni, hogyan él a kormánypárt a felelősségével és a kötelezettségével a jövőben. Hangsúlyozta, ha az az irány marad, amit eddig is tapasztaltak, akkor az MSZP-nek határozott, kemény, elvi ellenzéknek kell lennie a Fidesszel szemben.

A volt szocialista pártelnök úgy látja, a következő hónapokban az a dolguk, hogy széles, balközép centrumpárttá alakítsák át az MSZP-t annak érdekében, hogy kormányzóképes alternatívája legyen a most kormányzó erőknek.

Gyurcsány Ferenc a választási eredménnyel kapcsolatban kitért arra, egyértelművé vált, hogy az MSZP a legerősebb ellenzéki párt, a megyei listákra leadott szavaztok alapján átlagosan minden negyedik választó támogatta őket. Ez jobb eredmény, mint tavasszal, de ahhoz még nem elég, hogy látható időn belül ebből kormányzati felhatalmazás lehetne – vélekedett és ismét rendszerváltozást szorgalmazott az MSZP-ben.

Hozzátette: erre lesz javaslata az elnökségnek is, és ebben a folyamatban kell megtalálnia a helyét mindazoknak, akik nem a szocialista párton kívül keresik az alternatívákat. Én ez utóbbi csoportba tartozom – jelentette ki.

Szili Katalin MSZP-frakcióból történt kilépéséről azt mondta: a volt házelnök az elmúlt évek alatt taposott egy önálló ösvényt magának, amely egyre jobban eltért az MSZP fő irányvonalától. Az a dolgunk, hogy sok sikert kívánjunk neki – közölte a szocialista politikus.

hirdetés

Hirdetés