Telt házra számítanak a Soundon

A Balaton Sound első és utolsó napján is telt házra számítanak a szervezők, akik a Zamárdiban csütörtökön megkezdődött fesztiválra összesen mintegy százezer vendéget várnak.

hirdetés

Mint azt Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője a fesztivál helyszínén tartott csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, az idei rendezvényre a tavalyihoz hasonló arányban adtak el jegyeket elővételben. Az előző Balaton Soundra 92 ezren látogattak ki, idén mintegy százezer vendéggel számolnak a négy nap alatt összesen 110 ezer fős befogadóképességű rendezvényen. A legnépszerűbb programok miatt teltházra az első és az utolsó napon számítanak.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, a Balaton Sound fővédnöke követendő példának nevezte a zamárdi fesztivált. Mint kifejtette, a rendezvény ugyan egy rétegnek szól, mégis 20-30 százalékban külföldieket vonzó, teltházas turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát az elmúlt években, megtöltve az üdülőrégió szállásait Aligától Balatonboglárig. Minél több, más rétegeket megszólító, hasonló fesztiválra lenne szükség – tette hozzá.

A sajtóbejáráson szó esett arról, hogy a szervezők folytatják azt, a VOLT Fesztiválon már sikerrel alkalmazott kezdeményezést, miszerint kizárólag egy 18-as karikával ellátott karszalag birtokában vásárolhatnak alkohol tartalmú italt vagy dohányárut a fesztiválozók. A karszalagot csak az kaphatja meg, aki előzőleg igazolta, hogy betöltötte a 18. életévét.

A kezdeményezést felkarolta az Új Széchenyi Terv (ÚSZT), mivel fontos, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek a fiatalok – mondta Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, kiemelve, hogy az ÚSZT mindenki, így a fiatalok számára is komoly lehetőséget biztosít, amire szeretnék felhívni a figyelmüket.

Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban a meghirdetett gazdaságfejlesztési programokra már közel 5 ezer pályázat érkezett. Az eddig nyertesnek bizonyult 1200 pályázat révén összesen mintegy 120 milliárd forint talált gazdára, nemcsak kisvállalkozásokat, családi vállalkozásokat, hanem fiatalokat is segítve – fogalmazott Molnár Ágnes, szót ejtve arról is, hogy a pályáztatásban jelentős egyszerűsítéseket hajtottak végre, szélesebb kör számára hozzáférhetővé téve a támogatási lehetőségeket.
A Zamárdi szabadstrandján ötödik alkalommal megrendezett fesztivált bemutató sajtóbejáráson részt vett Bóka István, a rendezvényt támogató Balaton Fejlesztési Tanács elnöke és Balatonfüred polgármestere, továbbá Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere is.

Csákovics Gyula korábban az MTI-nek elmondta, hogy idén új biztonsági intézkedések is várják a fesztiválozókat. A West Balkánban történt tragédia óta szigorodtak a biztonsági elvárások, ez a Balaton Soundon is érezteti hatását egyebek között dupla kordonnal, a rendezvényen belüli programokra is felállított beléptető rendszerekkel és több vészkijárattal.

A Balaton-parti fesztivál programjában négy nap alatt több mint 200 előadó szerepel. A nagyszínpadon lép fel Snoop Dogg, Tiësto, az Outkastból ismert Big Boi, Mika, a Portishead, a Stereo MCs, az Underworld, az Asteroids Galaxy Tour, a Thievery Corporation és David Guetta, aki már negyedszer játszik a Balaton Soundon. De ott lesz a fesztiválon többek között Karl Bartos (ex-Kraftwerk), a Simian Mobile Disco, Dj Krush, Armin van Buuren, John Digweed és az Orb is.

A fesztivál számos más programot is kínál a látogatóknak: szörfbajnokság és vízi versenyek, délelőttönként dj által kísért dinamikus jóga, szombat délután masszázsrekord-kísérlet, energiasziget és borfesztivál is várja a közönséget.