Tényleges életfogytiglant kért az ügyész a móri perben

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott az ügyész Weiszdorn Róbertre, a nyolc halálos áldozatot követelő, 2002. május 9-én elkövetett móri bankrablás ügyében csütörtökön a Fővárosi Ítélőtáblán. Az ügyész perbeszédében azt kérte a bíróságtól, hogy foglaljon állást – mint fogalmazott – “a magyar kriminalisztika történetében példa nélküli bűntényben”.

hirdetés

A vádhatóság képviselője azt indítványozta: ha a bíróság nem is találja indokoltnak a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását, akkor a feltételes szabadlábra bocsáthatóság első fokon megszabott 30 éves időtartamát emelje fel.

A korábbi, elsőfokú ítélet szerint Weiszdorn volt az, aki segített a bankfiók feltérképezésében, a rablás idején pedig rálőtt a biztonsági őrre, majd – magát biztonsági őrnek kiadva – a pénzintézet ajtajához állt és elküldte az érkező ügyfeleket. A bankrablás során alig több mint 7 millió forintnak megfelelő pénzt – forintot és valutát – zsákmányoltak a tettesek.

“Nem lehet elmenni amellett, hogy most tényleg olyan ember áll a bíróság előtt, aki valóban elkövette a bűncselekményt” – szögezte le a vádhatóság képviselője, aki felidézte, hogy a bűncselekmény napján megneveztek két feltételezett elkövetőt, majd több ezer oldalas nyomozati irat állt össze Kaiser Ede és Hajdú László ellen.

“Nagy László nem mindennapi személy volt” – mondta Weiszdorn Róbert társáról a vádhatóság képviselője. Az ügyész felidézte Nagy László naplóját, amely tartalmazza, hogyan képezte ki magát fegyverszakértőként, milyen baráti körben mozgott. Aláhúzta azt is, hogy Nagy László, még ha más szerepkört is tulajdonított magának, azt elismerte, hogy járt a bűncselekmény idején Móron.

A vádbeszédből évekkel a fegyverek megtalálása után az is kiderült, hogy Nagy László és Weiszdorn Róbert hogyan bukott le. Egy kincskereső 2006 októberében véletlen talált a tarjáni erdőben egy csomagot, amelyben lőszerek, fegyver, baseball sapka volt. A rendőrök másnap helyszíneltek az erdőben és kiderült, hogy a lőszerek abból a móri Scorpio fegyverből valók, amellyel hét ember életét oltották ki. Ekkor a Nemzeti Nyomozó Iroda tartott egy sajtótájékoztatót, amin ezt elmondták. Ezután jelentkezett egy tanú, aki elmondta, hogy az ismerősének az ismerősétől a móri bankrablás után egy férfi fémkeresőt vásárolt, az illető emlékezett a telefonszámra és egy rendszámtöredékre. A nyomozók elkezdték elemezni az akkori híváslistákat és feltűnt, hogy Nagy Lászlónak és Weiszdorn Róbertnek a mobilja forgalmazott a bankrablás idején Móron. Sőt, a sajtótájékoztató után elkezdtek beszélgetni egymással, pedig előtte már hosszú ideje nem tették.

Fontos momentumnak nevezte, hogy az elkövetés után Mórról távozó elkövetők autóját gyorshajtás miatt megállították és meg is bírságolták. Utalva arra, hogy Nagy László naplója szerint mások a gyilkosok és ő csak a távozó autóban volt, az ügyész egy tanúvallomást idézett, amely szerint egyértelmű, hogy az autóban ketten ültek.

Alátámasztandó azt, hogy szerinte az elsőfokú ítélettel szemben az előre kiterveltség minősítése is fenn áll, azt mondta: a fegyverek, lövedékek számából, arra lehet következtetni, hogy vádlott és társa lövések leadására készültek.