Tilos dohányozni a fővárosi aluljárókban augusztustól

Dohányzási tilalom lép életbe augusztus 4-én 72 fővárosi, illetve a BKV tulajdonában lévő fővárosi aluljáróban. A szabályozás újabb feladatokat ad a közterület-fenntartóknak és a közterület-felügyelőknek; utóbbiak szabálysértési eljárást is indíthatnak a tiltott helyen cigarettázókkal szemben.

hirdetés

A szabályt megsértők 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A dohányzási tilalomra figyelmeztető táblákból több mint hatszázat helyeznek ki, tekintetbe véve az aluljárók és a metrók kijáratait. A táblákkal együtt a bejáratoknál két-két csikktartót is felszerelnek.

Az aluljárókban a rendeletet figyelmen kívül hagyókkal szemben a fővárosi közterület-felügyelet munkatársai léphetnek fel.

A Fővárosi Közgyűlés a testület június 3-i ülésén fogadta el Kolozs András szocialista képviselő javaslatát a dohányzási tilalomról. A rendeletet a 67 tagú testület 34 tagja támogatta, így egyetlen szavazattal ment át a közgyűlésen. A rendelet-tervezetnek a közgyűlésben minden frakcióból volt támogatója és ellenzője.