Tiltakozások Horvátországban Gotovina börtönbüntetése miatt

A hágai Nemzetközi Törvényszék pénteki ítélethirdetése, a Horvátországban sokak szemében nemzeti hősnek számító Ante Gotovina volt tábornokra kiszabott súlyos börtönbüntetés bejelentése után Horvátország több városában is tiltakozások voltak, Gotovina szülővárosának környékén gyújtogatások is történtek az éjszaka; Eszéken egy időre autósok vontak blokád alá néhány utcát, Dubrovnikban az óvárosi Stradun sétányon tiltakoztak helybéliek “a várost felszabadító” katonák büntetése miatt.

hirdetés

Gotovina lakóhelye, a tengerparti Pakostane környékén az éjszaka gyújtogatások is voltak. Több helyen autógumit és szemetes konténereket gyújtottak fel a tiltakozók. Több ezren tiltakoztak Zágrábban.

Zászlókkal, transzparensekkel álltak ki a tiltakozók a Jelasics térre, ahol nem csak Ante Gotovina és Mladen Markac 24, illetve 18 éves börtönbüntetése miatt fejezték ki nemtetszésüket. A tömegben a horvát politikusokat, illetve az Európai Uniót bíráló feliratokat lehetett látni, míg egy összekötött horvát és amerikai zászló közé a tüntetők azt írták: “1995-ben együtt”.

Ugyanezen a téren pénteken óriáskivetítőn követték a jelenlévők a hágai törvényszék ítélethirdetését, ami után döbbenet, meglepődés tükröződött az összegyűltek arcán. A szombati demonstráció résztvevőinek megnyilvánulása inkább elkeseredettséget, elégedetlenséget és haragot fejezett ki, de mindvégig rendbontás nélkül zajlott a rendezvény.

A felszólalók között voltak egyházi méltóságok, háborús veterán szervezetek képviselői, s mindannyian a jelenlegi és az elmúlt időszak horvát politikusait, valamint az Európai Uniót hibáztatták. Stipe Mesic volt és Ivo Josipovic jelenlegi köztársasági elnököt, Ivos Sanader korábbi és Jadranka Kosor mostani kormányfőt többször is említették, az ő és más politikusok nevét a tömeg füttyszóval fogadta. Több alkalommal is a “tolvajok” és “árulók” jelzőt skandálták a résztvevők.

A tüntetés szervezője, Zeljko Sacic felszólalásában többekhez hasonlóan nem csak a horvát politikai erőket, hanem az Európai Uniót is kárhoztatta a hágai ítélet kapcsán. Azt mondta, hogy most békés a tömeg, de ha megint összegyűlnek, már “nem lesz türelmes”.

Szerinte mintegy 50 ezren gyűltek össze a téren, de a rendőrség a helyi médiában arról adott információt, hogy nagyjából 10 ezren tüntettek Zágráb központi terén.

A rendőrség a tüntetés idejére lezárta a járműforgalom elől Zágráb központját, ahol leállt a villamosközlekedés is. A tömegben volt, aki füstgyertyát gyújtott, egy európai uniós zászlót pedig szétszabdaltak a résztvevők a tüntetés alatt.

A beszédeket többször szakították meg hazafias dalok éneklésével. Többen fekete zászlókkal jelentek meg a téren, “Készen a hazáért” felirattal, Jelasics bán téren álló lovas szobrára pedig feliratokat ragasztottak “Isten óvja Horvátországot!” szöveggel.

A horvát főváros központjában a tüntetés fél három után véget ért, a tiltakozók egy része azonban nem hagyta el a teret, kisebb csoportokban zászlókkal a közeli székesegyházhoz vonultak. A téren újból elindult a villamosforgalom, és zavartalanul folytatódott a húsvéti kézműves vásár is.

Hágai székhelyén kimondott pénteki ítéletében az ENSZ-törvényszék megállapította, hogy Gotovina a spliti műveleti övezet főparancsnokaként részese volt annak az 1995-ös hadműveletnek, amely miatt 200 ezer szerb elmenekülni kényszerült horvátországi lakhelyéről, a Krajinából. A bírák törvénytelennek minősítették a hadműveletet.

Hasonló bűnökért – enyhítő körülményként megromlott egészségi állapotát is figyelembe véve – 18 évre ítélték az 56 éves Mladen Markac tábornokot, a különleges rendőri erők akkori parancsnokát. Fölmentették viszont a harmadik vádlottat, Ivan Cermakot, a knini katonai egységek volt parancsnokát.