Titkos brit jelentés Hitler messiás komplexusáról

Adolf Hitlernél messiás komplexus fejlődött ki a 2. világháború végéhez közeledve – írta egy most előkerült jelentés szerzője a háborús brit hírszerzésnek.

hirdetés

Joseph MacCurdy cambridge-i tudós 1942-ben kelt jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a náci vezérnél egyre növekvő mértékben jelentkezett a “zsidófóbia”, ahogy a vereség közeledett.

A jelentést Mark Abrams társadalomtudós rendelte meg, aki a 2. világháború idején a BBC külföldi propagandaelemző részlegénél dolgozott, és az ő munkásságának kutatása során bukkantak rá – olvasható a BBC hírportálján (www.bbc.co.uk).

“Hitler vallási téveszmék hálójába került” – állapította meg jelentésében McCurdy, aki elemezte, hogy miként kezdett a Führer a “zsidó méregre” összpontosítani, amikor a világháború áradata Németország ellen fordult. “A zsidók az ördög inkarnációi, míg ő a jó szellemének inkarnációja. Ő isten, akinek áldozatával elérhető a gonosz feletti győzelem. Nem sok szóval mondja ezt, de az elméletek ilyen rendszere ésszerűsítheti, amit valójában mond, és ami másként zavaros” – olvasható az elemzésben a náci vezetőről.

A jelentésre Scott Anthony cambridge-i történész talált rá, miközben MacCurdy munkáit kutatta.

“MacCurdy felismerte, hogy a külső kudarc lehetőségével szembenézve a náci vezér inkább egy észlelt +belső ellenségre+ összpontosította a figyelmét, nevezetesen a zsidókra. Mivel ma már tudjuk, hogy a +végső megoldás+ el is kezdődött, szívbemarkoló (a jelentést) olvasni” – idézte fel Anthony.