Magyarok halálos balesete Egyiptomban – Frissítve!

Tíz magyar turista életét vesztette, huszonegyen megsérültek vasárnap az egyiptomi Hurghada közelében – közölte egy rendőrségségi vezető.

hirdetés

Magyarország kairói nagykövetsége úgy tudja, hogy a balesetnek 10-12 halottja és 15-20 súlyos sérültje van. A magyar konzul a baleset helyszínére tart, s kapcsolatban állnak az egyiptomi hatóságokkal – tájékoztatta az MTI-t Kveck Péter nagykövet.

A turistákat szállító autóbusz eddig ismeretlen okból felborult – közölte az illetékes.

A Mena egyiptomi hírügynökség jelentésében rendőrségi és orvosi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Hurghada határában vasárnap történt balesetben 11 magyar turista vesztette életét, s 27 másik megsérült. A busz a szállodából a hurghadai reptérre szállította volna a turistákat.

Frissítve (21:27)

A Best Reisen utazási iroda utasai voltak azok a magyarok, akiket baleset ért vasárnap az egyiptomi Hurghada határán; a balesetben több mint tíz magyar turista életét vesztette és tizenöten-húszan megsérültek – mondta el Zám Tibor, az utazási iroda irodavezetője az MTI-nek vasárnap este.

Megerősítette, hogy az utazási iroda csoportja több busszal a repülőtérre tartott a hurghadai szállodából, amikor a baleset történt. Az utasokat szállító repülőgépet a Travel Service üzemelteti, a gép a menetrend szerint 23:40-re érkezik Budapestre.

A kairói magyar nagykövetség értesülése szerint 11-12 halálos és 15-20 sérült áldozata lehet a magyar turistákat szállító busz hurghadai balesetének – közölte Kveck Péter kairói magyar nagykövet vasárnap este telefonon az MTI-vel.

A diplomata elmondta, hogy a magyar konzul és egy másik diplomata útban van a baleset helyszíne felé.

A magyar külképviselet folyamatosan kapcsolatban áll az egyiptomi hatóságokkal, a rendőrséggel és a mentőkkel, teljes erővel folyik a magyar turisták mentése – tette hozzá a nagykövet.

Frissítve (22:54)

A kairói magyar nagykövetség értesülése szerint a magyar turistákat szállító busz a szállodából a hurghadai repülőtérre tartott, amikor egy kanyarban megcsúszott és felborult. A balesetnek 11-12 halálos és 15-20 – köztük több súlyos – sérült áldozata lehet a buszbalesetnek – közölte Kveck Péter kairói magyar nagykövet telefonon az MTI-vel.

A diplomata elmondta, hogy a magyar konzul és egy másik diplomata útban van a baleset helyszíne felé.

A magyar külképviselet folyamatosan kapcsolatban áll az egyiptomi hatóságokkal, a rendőrséggel és a mentőkkel, teljes erővel folyik a magyar turisták mentése – tette hozzá a nagykövet.

A diplomata szerint úgy tűnik, hogy egy sérültet légi úton egy kairói katonai kórházba szállítanak, a többit pedig a hurghadai kórházban látják el.

A magyar külképviselet az utazási irodával és az egyiptomi hatóságokkal együttműködve intézi a sérültek és a halálos áldozatok hazaszállítását, folyamatosan kapcsolatban áll az áldozatok hozzátartozóival, zajlanak az azonosítások – tette hozzá Kveck Péter nagykövet.

Zám Tibor, a Best Reisen utazási iroda irodavezetője az MTI-nek megerősítette, hogy az utazási iroda csoportja több busszal a repülőtérre tartott a hurghadai szállodából, amikor a baleset történt. Az utasokat szállító repülőgépet a Travel Service üzemelteti, a gép a menetrend szerint 23:40-re érkezik Budapestre.

Zám Tibor beszámolt arról, hogy a légitársaság személyzete segítőkész volt, bevárták azokat az utasokat, akik nem sérültek meg, illetve akik másik busszal indultak a repülőtérre. A járat várhatóan késni fog – tette hozzá.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője annyit közölt: a gép csak kis késéssel indult, várhatóan a tervezett 23:40 óra körüli időben érkezik a Liszt Ferenc repülőtérre.

A Mena egyiptomi hírügynökség jelentésében rendőrségi és orvosi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a balesetben 11 magyar turista vesztette életét, s 27 másik megsérült. Az al-Maszri al-Jum független egyiptomi napilap úgy tudja, hogy a sérültek között négy gyermek van. Az EFE spanyol hírügynökség úgy tudja, tizenkét mentőautó érkezett a helyszínre a sérültek elszállítására.

Az ITAR-TASZSZ helyi médiaértesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy a turistabusz a vörös-tengeri üdülőhely körgyűrűjén váratlanul felborult. A baleset okának tisztázására folyik a vizsgálat, de a legvalószínűbb, hogy a gépkocsivezető jelentősen túllépte az engedélyezett sebességet, mint ahogyan ez Egyiptomban gyakran előfordul autóbuszok, iránytaxik és taxik vezetőivel.

A baleset a muzulmán áldozati ünnep első napján történt, amikor a számos egyiptomi és külföldi utazik vakációra a Vörös-tengerhez.

A rossz útviszonyok és a közlekedési szabályok be nem tartása miatt gyakoriak a balesetek az arab országban.
Hivatalos adatok szerint évente mintegy 8000, halálos áldozatot is követelő közlekedési baleset történik Egyiptomban.