Több előállítással ért véget az LMP tiltakozása

Véget ért az LMP demonstrációja péntek délután negyed három körül a Parlamentnél. A rendőrség az LMP összeláncolt politikusain és szimpatizánsain kívül a Demokratikus Koalíció több tagját is előállította, s elvittek körülbelül tíz szocialista politikust is. Azóta a tiltakozók utolsó csoportja is elhagyta a helyszínt.

hirdetés

A demonstráció reggel kilenckor a Kossuth téri metróbejáratnál kezdődött, ahol a párt aktivistáinak osztották ki a kormánypárti képviselők A3-as papírlapra nyomtatott arcképét. A lapokon a politikusok neve és párthovatartozása mellett az “Ugye, nem árulod el a demokráciát?” felirat állt.

Fél tíz körül előbb a Ház északi, azután déli kapujánál jelentek meg az LMP képviselői, akik szimpatizánsaikkal együtt az autóbejáratok oszlopaihoz láncolták magukat, hogy így hívják fel a figyelmet arra, az Országgyűlés pénteken szavaz a pénzügyi stabilitási, illetve a választójogi törvényekről. A tiltakozók “Elég volt!” táblát vittel magukkal.

Az északi bejáratnál tíz összeláncolt ember, köztük az LMP hat parlamenti képviselője – Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Szilágyi Péter – akadályozta a forgalmat, előállításukig csak gyalogosan lehetett onnan megközelíteni a Parlamentet. Itt távozni is csak gyalogosan lehetett.

Délelőtt tizenegy óra után, miután a szervezők közölték, hogy lejárt a bejelentett tüntetés ideje, a rendőrök erővágóval elvágták az embereket összekötő láncot, és egyesével rendőrségi kisteherautókhoz vitték őket. Szabó Tímeát nem állították elő, mert ő ezt megelőzőn kilépett az összeláncoltak közül, a helyére más lépett.

A déli kapunál, ahol Kaufer Virág, Jávor Benedek, Scheiring Gábor és Kukorelly Endre sorakozott fel az aktivistákkal kiegészülve, először csak a kifelé tartó autók sávját tudták elállni. Nem sokkal később jelent meg Szilágyi László képviselő és több tiltakozó, akik a másik sávot zárták le.

Amikor az északi bejárat után a délinél is megkezdték a tüntetés feloszlatását, az LMP-s politikusok és aktivisták mellett előállították a Demokratikus Koalíció több tagját, Gyurcsány Ferencet, Vadai Ágnest és Molnár Csabát is.

Egy ismeretlen fiatalember ellenállt a rendőri intézkedésnek, őt megbilincselve állították elő.

Ezt követően a rendőrség előállította azokat a képviselőket és aktivistákat is, akik lezárták az ország karácsonyfája mellett ideiglenesen megnyitott bejáratot. Ennek során több szocialista képviselőt, köztük Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetőt is előállították. Róluk Török Zsolt szóvivő azt mondta, hogy a politikusok megpróbálták megakadályozni a tüntetők elszállítását.

Negyed három körül önként, saját elhatározásából távozott Osztolykán Ágnes és az a négy aktivista, akik reggel egy a Parlament kerítésénél nyitott ideiglenes bejárathoz láncolták magukat.

Az LMP péntek délután négy órától a Kossuth térre, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épülete előtti térre hirdetett újabb demonstrációt.

A rendőrség azt közölte, hogy összesen 26 embert állított elő az Országgyűlés épülete előtt pénteken tartott demonstrációról, az ő elszámoltatásuk és a jogállásuk tisztázása folyamatban van. A közlemény szerint az Országgyűlés épülete elé, több helyszínre bejelentett demonstráció résztvevői és a hozzájuk csatlakozók közül többen leláncolták magukat a Parlament kapui elé, ezzel megakadályozva a be- és a kiléptetést, az Országgyűlés ülésének zavartalan megkezdését. “A demonstráció fő szervezője a cselekménytől elhatárolódott” – tette hozzá a BRFK.

Úgy fogalmazott: tekintettel arra, hogy a demonstráció résztvevői akadályozták a személyek szabad mozgását, és a rendőri felszólításoknak nem tettek eleget, alapos gyanú merült fel arra, hogy megvalósítják a személyi szabadság megsértése bűncselekményét. Amikor az Országgyűlés a demonstrálók magatartása miatt valamennyi bejáraton keresztül megközelíthetetlenné vált, a rendőrség közbeavatkozott, és összesen 26 embert előállítottak – írták.

Azóta több előállított politikus – így LMP-s képviselők és Gyurcsány Ferenc is – elhagyhatta a Gyorskocsi utcai épületet.