Több lakat kerülhet a szívekre

Átadták Pécsett az országban egyedülálló lakatfalat, amelyet a Pécsi Görög Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére magánszemélyek és vállalkozók jóvoltából újítottak fel 1,6 millió forintból. A szerelmesek megszépült „zarándokhelye” ki is bővült – így ezentúl több „szívet” zárhat örökre össze.

hirdetés

A lakatfal népszerűségét, s hírnevét jól mutatja, hogy az ország nagyvárosaiból Pécsre érkezők már a nyolcvanas évek közepén felkeresték a Janus Pannonius utcai aprócska kerítés-szakaszt annak érdekében, hogy így állítsanak emléket szerelmüknek, szeretetünknek. A szerelmesek fala azóta pedig turistalátványosság is lett, s mivel az alig kétméteres kerítés betelt, így 2001-ben pár lépésre a régitől, egy újabbat is kialakítottak.

A régi lakatfal azonban felújításra szorult, újították meg idén ősszel, nagyobb, 4,3 méteres rácsot helyeztek el az utcácskában, s reflektoros megvilágítást is kapott.

A kicsinosított szerelmes emlékhelyet Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere, Koranisz Laokratisz, az Országos Görög Önkormányzat elnöke, és  Georgiou Grigorisz, a Pécsi Görög Kisebbségi Önkormányzat elnöke avatta fel. A falra felkerült a Kulturális Labor Szociális Szövetkezet tagja, Alasztics Péter alkotó-szobrász által megalkotott hatalmas Pécs2010-lakat is.

A lakatok elhelyezéséről több legenda is kering: egyes feltételezések szerint a diákok sikeres vizsgájuk után tették ki a lakatokat, mások azt vélelmezik: tilosban járó asszonyok egy-egy alkalmatosság elhelyezésével tudatták, hogy a szeretővel megbeszélt randevún részt tudnak venni.