Több mint 300-an haltak meg Szíriában a zavargások kirobbanása óta

Újabb szíriaiakat lőttek le a biztonsági erők – közölte egy emberi jogi aktivista. Az AP amerikai hírügynökség, amely jogvédő csoportokra hivatkozva arról adott hírt, hogy több mint 300-ra nőtt már az 5 hete tartó zavargások halálos áldozatainak a száma Szíriában.

hirdetés

A hírügynökségi jelentésben emlékeztettek arra, hogy csak a múlt pénteken és szombaton több mint 120-an haltak meg a biztonsági erők lövéseitől. Vasárnap a tengerparti Dzsabla városában nyitottak tüzet a katonák és a rendőrök, jóllehet a helyiek nem tartottak semmiféle tüntetést. Egy emberi jogi aktivista szerint négyen meghaltak, többen pedig megsebesültek.

Joe Stork, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet közel-keleti igazgatóhelyettese szerint a pénteki mészárlás után már nem elegendő, ha a nemzetközi közösség csak elítéli a szíriai erőszakot. Arra szólította fel az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy léptessenek életbe büntető intézkedéseket azon szíriai politikusok ellen, akik felelősek a tüntetőkkel szembeni erőszakért.

Vasárnap a szíriai rendőrség több városban is ellenzéki aktivisták tucatjait vette őrizetbe nem egészen egy héttel azután, hogy Bassár el-Aszad elnök aláírta az 50 éve érvényben levő rendkívüli állapot feloldásáról szóló törvényt. Ammar Kurábi, a szíriai emberi jogi országos szervezet vezetője szerint főképpen Damaszkuszban vettek őrizetbe aktivistákat, ahol a hatóságok blokkolták az internetet és a telefonösszeköttetést is, de letartóztatások voltak a közép-szíriai Homsz városában is. Feltehetően tüntetések engedély nélküli megtartásáért vonják majd felelősségre a lefogottakat.

A rendkívüli állapot előírásait felváltó új szabályozás szerint ugyanis belügyminisztériumi engedély kell a tüntetésekhez, amit lényegében a tüntetések de facto betiltásaként értelmeznek az ellenzékiek.