Több mint 800 halott Pakisztánban

A katasztrófa leginkábba az északnyugati országrészt sújtja, ahol egy hete nyolc évtized óta nem tapasztalt hevességű esőzés volt. Az ENSZ becslése szerint az áradások egymillió embert sújtanak. A mentést nehezíti az eszközök hiánya és az, hogy mintegy 45 hidat megrongált a víz.

hirdetés

Több ezer ház került víz alá, sok az eltűnt személy. Jó jel azonban, hogy a meteorológusok szerint több eső nem várható északnyugaton, s a folyók is apadni kezdtek.

Az ítéletidő Afganisztán északkeleti részét is elérte, ahonnan 64 ember haláláról adtak hírt. A mentésben a nemzetközi erők is részt vesznek, noha azt kockáztatják, hogy helikoptereik a lázadók tüzébe kerülnek. A személyzet többször is jelét adta bátorságának és hősiességének – mondta egy katonai szóvivő, s példaként azt a helikopterpilótát hozta fel, aki egy kerékkel támaszkodva lebegtette gépét egy híd szélén, amíg a bajba jutott afgánok fel nem tudtak jutni rá.

A monszun Dél-Ázsiában rendszerint június elején kezdődik, és szeptemberig tart. A monszunesők áztatta terület ebben az időszakban az indiai szubkontinens déli része felől fokozatosan északi irányba tolódik. Északnyugat-Pakisztánt július közepén érte el a csapadék.