Több száz szabadtéri tűz volt szombaton az országban

Országszerte több mint háromszáz, szabadtéren keletkezett tűzhöz riasztották szombaton a tűzoltókat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel.

hirdetés

Hajdu Márton vasárnapi közleményében azt írta, hogy az elmúlt napokban országszerte nőtt a szabadtéri tüzek száma, ami összefüggésbe hozható a tavaszi kerti munkálatokkal. Csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szombaton mintegy száz tűzeset volt.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: a hétvégén eddig tizenkét jelzést kaptak kisebb-nagyobb bozót-, avar- és gaztüzekről. A legnagyobb bozóttűz Pécel mellett volt, ahol negyven hektáron égett az aljnövényzet, de Pilisvörösvár mellett is órákig küzdöttek a lángokkal a tűzoltók. Vasárnap délig összesen mintegy hatvanöt hektáron égett az aljnövényzet a fővárosban és környékén. Kisdi Máté megjegyezte ugyanakkor, hogy tűzgyújtási tilalom egyelőre nincs érvényben Budapesten.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy a szabadtéri sütés-főzések vagy hulladékégetések befejeztével a tüzet minden esetben oltsák el vízzel, vagy takarják le földdel, a közúton és vasúton utazók pedig ne dobjanak ki égő cigarettacsikket az ablakon. Javasolják azt is, hogy erős szélben ne gyújtsanak tüzet a szabadban.

Ha mégis tűz keletkezik, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat, hogy a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túl haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltóságot és a terület tulajdonosát – közölte Hajdu Márton.