Több száz törvény hatályon kívül helyezését javasolja a kormány

Négyszázhatvan törvény és törvényi rendelkezés hatályon kívül helyezésére tett javaslatot a jogrendszer túlszabályozottságának megszüntetése érdekében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

hirdetés

A parlamentnek pénteken benyújtott – az Országgyűlés honlapján olvasható – előterjesztés több ütemben törölné a jogrendszer részét képező, de érdemi joghatás nélküli jogszabályokat. Van, amely még idén hatályát vesztené, mások a következő években, de van olyan is, amelyet csak 2020. január 1-jével érvénytelenítene a kabinet.

Az indoklás szerint a kormány – a Magyary Zoltán közigatás-fejlesztési program részeként – olyan törvények deregulációját kezdeményezi, amelyek hatályon kívül helyezése nem okoz jogbizonytalanságot.

A 41 oldalas, túlnyomórészt az eltörölni szándékozott jogszabályok felsorolásából álló kormányjavaslat alapján a törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezése nem érinti az azok alapján keletkezett, megszüntetett vagy módosított jogviszonyokat, jogokat és kötelezettségeket.

A változtatással érvényét veszti többi között az a formailag még hatályos 1927-es jogszabály, amely március 15-e nemzeti ünnepé nyilvánításáról rendelkezett, a régi önkormányzati törvény vagy éppen a felváltani szándékozott büntetőkódex számos módosítása, valamint több mint 250, a gazdasági rendet szabályozó törvény, illetőleg törvénymódosítás is.