Több százezres tiltakozás Franciaországban

Több százezren tiltakoztak kedden Franciaország-szerte a kormány megszorító intézkedései, s azon belül a nyugdíjkorhatár tervezett felemelése ellen. Országszerte tiltakozó sztrájkok is voltak: a közalkalmazottak egynegyede szüntette be a munkát, a vonatok fele nem járt és a nagyvárosi metróközlekedésben is komoly fennakadások voltak.

hirdetés

Délelőtt sok városban voltak tiltakozó felvonulások, délután pedig Párizsban szólították utcára az embereket a szakszervezetek. A francia kormány azt tervezi, hogy a nyugdíjkiadások mérséklése érdekében 60 évről 62-re felemeli a nyugdíjkorhatárt.

A francia kormány 40,5-ről 41,5 évre azt az időt, ameddig nyugdíjjárulékot kell fizetni ahhoz hogy valaki öregkori nyugdíjat kapjon. Ezzel az előzetes számítások szerint 70 milliárd eurót fog megtakarítani.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az emberek kétharmada igazságtalannak tartja a készülő reformot, de ugyanennyien úgy gondolják, hogy a sztrájkok miatt a kormány nem változtat szándékán. A kabinet több tagja is jelezte, hogy kisebb módosítások lehetségesek (például a fizikailag nagyon megterhelő munkát végző, vagy a munkát fiatal korukban kezdők esetében), de a nyugdíjreform alapelvei megmaradnak.

Szakértők szerint bármilyen sokan vonultak is utcára kedden országszerte, nem valószínű, hogy a szakszervezetek képesek lennének egy olyan gördülő sztrájk megszervezésére, amely visszakozásra kényszerítené a kormányt. Több európai országban – az Egyesült Királyságban, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban – már most 65 év a nyugdíjkorhatár, s Nagy-Britanniában ezt fokozatosan fel akarják emelni 67 évre.