Több testmozgás, kevesebb meghűlés

A mozgásszegény életmódot élő emberek kétszer nagyobb eséllyel kapják el a náthát, mint fittebb embertársaik – állapították meg amerikai kutatók. Azok a – fittnek számító – emberek, akik naponta ötször vagy többször végeztek testmozgást, átlagosan 4,4-4,9 napot voltak náthásak.

hirdetés

A középső kategóriába került emberek, akik hetente egy-négy alkalommal mozogtak, 4,9-5,5 napig voltak “megfázva”. Azok viszont, akik legfeljebb heti egy napon iktatták be napirendjükbe a testmozgást, 8,2-8,6 napot töltöttek meghűléses betegségben.

A jó kondícióban lévőknél 31-41 százalékkal kisebb volt a megfázás tüneteinek súlyossága az ülő életmódot folytató résztvevőkhöz képest.

A tanulmány szerzői szerint a testmozgás segít a szervezetnek abban, hogy az immunrendszere felkészüljön a behatoló vírusok fogadására, az azokkal való megküzdésre.

Az Egyesült Államokban egy átlagos felnőtt évente 2-4 alkalommal kap el meghűléses betegséget, a gyerekek pedig 6-10 alkalommal fáznak meg évente.

A British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányt David Nieman, az észak-karolinai Appalache-i Állami Egyetem munkatársa vezette.