Több tízmilliárd forintos támogatás az erdőfejlesztéshez

A következő években több tízmilliárd forint támogatáshoz juthatnak a magyar erdőtulajdonosok annak érdekében, hogy erdeiket fejlesszék – mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

hirdetés

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár a támogatás pontos összegét nem tudta meghatározni, mivel – mint mondta – különböző összegeket vehetnek igénybe az erdőtulajdonosok aszerint, hogy milyen céllal pályáznak egy-egy támogatás elnyerésére.
A támogatást igénylő magánerdő-tulajdonosok pályázataikat május 15-ig nyújthatják be. A kérelmet május 31-ig szankciómentesen lehet módosítani, de május 15. utáni benyújtás esetén minden azt követő nappal egy százalékkal csökkentik a támogatási mértéket.

Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár közölte: Magyarország területének 20,7 százalékát, több mint 2 millió hektárt borít erdő. A távlati cél az, hogy az ország területének 27 százalékán legyen erdő. Ez a következő 50 évben valósítható meg úgy, hogy évente 10-15 ezer hektárral nő majd Magyarországon az erdővel borított területek nagysága.

A Natura 2000 erdőterületek megóvását külön is támogatni szeretnék, főként a magánerdő-tulajdonosok körében. Ennek érdekében a Natura 2000 területtel rendelkező magánerdő-tulajdonosok május 15-ig mintegy 10,5 milliárd forint támogatási összegre pályázhatnak – mondta Kardeván Endre.

Ez a pénz összességében 2012-2013-ra vonatkozó forrás – tette hozzá V. Németh Zsolt. A 40-230 euró hektáronkénti támogatás a Natura 2000 területekhez sorolt erdők fenntartásában az úgynevezett kieső jövedelem 60 százalékát pótolja. A Natura 2000 területek olyan összefüggő európai ökológiai hálózatot képeznek, amelyek a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítják a biológiai sokféleség megóvását.

V. Németh Zsolt beszélt arról is, hogy a fiatal erdők állománynöveléséhez – legalább 20 hektár erdő esetében – ugyancsak lehet támogatást igényelni májusban. Egy-egy igénylő összesen 21 millió forint támogatást kaphat. Az erre a célra rendelkezésre álló forrás mintegy 2 milliárd forint.

A sajtótájékoztatón a további változások között említették, hogy az erdőkörnyezet-védelmi jogcím kifizetése esetében átlagosan 40 százalékkal emelkedett a támogatási összegek nagysága. Nőtt a hektáronként kifizethető legmagasabb összeg is, 873 euróról 2.365 euróra. Az erdészeti potenciál helyreállítására igénybe vehető alaptámogatás összege valamivel több mint 2.000 euró lehet hektáronként. Az úgynevezett kiegészítő támogatás összege a korábbival azonos, azaz maximálisan 412 euró hektáronként. Az erdőszerkezet-átalakítás elvégzéséhez ugyancsak igényelhető pénzügyi segítség, amellyel főként a tájazonos fafajok telepítését szeretnék támogatni – tájékoztatott V. Németh Zsolt.