Tömegoszlató fegyverekkel látják el az orosz rendőrséget

Az orosz belügyminisztérium 45 millió rubel értékben csaknem 4 ezer, tömegoszlatásra alkalmas pisztollyal látja el az orosz rendőrség bizonyos egységeit – írja az Izvesztyija moszkvai napilap szerdai számában.

hirdetés

Az Osza (Darázs) márkájú pisztolyok nem halált, hanem “csak” traumát okozó fegyverek. Bevetésük az adott helyzettől függ. Tömegrendezvények biztosítására nincs feltétlenül szükség harci fegyverekre, ezekre a célokra megfelelnek az ilyen pisztolyok is – mondta a lapnak Oleg Jelnyikov, a minisztérium illetékese.

A pisztolyokkal a fokozottan veszélyes körülmények között szolgálatot teljesítő – a járőr- és őrszolgálatot ellátó -, valamint a metró-, a vasúti és a közlekedési rendőröket szerelik fel. Az Izvesztyija értesülései szerint az operatív feladatokkal megbízott belügyesek nem hivatalosan már régóta használják ezt a fegyvert.

Az Osza pisztoly Oroszországban az egyik legismertebb önvédelmi fegyver. Használata egyáltalán nem veszélytelen. Fejen ért találatai halálosak lehetnek. Lövedékei könnyen áthatolnak a ruházaton, és csonttörést okoznak. Egy tavaly nyilvánosságra hozott statisztika szerint az elmúlt években Oroszországban 65 ember halt meg az ilyen pisztolyokból leadott lövésektől.