Toulouse-i lövöldözés: evakuálták a körbezárt ház lakóit

Saját kérésükre evakuálták annak a toulouse-i háznak a lakóit, amelyben a francia rendőrség elit alakulata szerdán hajnalban körülzárta a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét. A férfi egy első emeleti lakásban barikádozta el magát.

hirdetés

Claude Guéant belügyminiszter azt közölte, hogy a lakók maguk kérték az evakuálást.

Miután a környező utcákat teljesen lezárták, az újságírók a délelőtt folyamán elsősorban a ház lakóitól telefonon próbáltak arról értesülni, mi történik a körbezárt épületben. A francia tömegtájékoztatási eszközökben a lakásukban rekedt emberek viszont arról beszéltek, hogy maguk is a médiából követik az eseményeket és mielőbb szeretnék elhagyni az épületet. Az evakuálást azonban egy ideig a rendőrség a lakók biztonsága érdekében nem támogatta.

“Több óráig voltam elbarikádozva otthon. Néhány pillanatra kiengedtek kenyeret venni, de aztán a rendőrség már nem akarta, hogy visszamenjek. Most már az egész házat evakuálják. A rendőrök az ablakokon át hozzák ki az embereket. Ez időt vesz igénybe. Reggel hallottunk lövéseket, de azóta minden nyugodt” – mondta egy lakó a France 24 francia hírtelevízióban.

A Le Figaro című lap internetes oldala szerint tűzoltóautók létráin hozták le a lakásokból a lakókat, akiket egy busz várt a ház előtt. Az embereket ismeretlen helyre szállították, ahol rendőrök hallgatják ki őket.

A Le Point című hetilap internetes oldala azt írta, hogy a feltételezett merénylő, a 24 éves Mohamed Merah foglalkozása karosszérialakatos. A napokban többször látták egy gyorsan hajtó fehér kisteherautó volánja mögött, valamint egy szomszédos labdarúgópályán imádkozás közben, s ezek a jelek nyugtalanították a lakókat. Más tanúk viszont arról számoltak be, hogy a múlt hétvégén előzékenyen segített egy költözésnél a házban. Bátyja, a 27 éves Abdelkader Merah – akit reggel őrizetbe vett a rendőrség – az építőiparban dolgozik. Mohamed 2010-ben jelentkezett az idegenlégióba, de nem vették fel. A harmadik, legfiatalabb fiútestvérnek bátyjaival ellentétben soha nem volt dolga a rendőrséggel – írt a Le Point.fr.