Tovább erősödött a forint

Tovább erősödött a forint kedden délelőtt a bankközi devizapiacon, az eurót 290,65 forinton jegyezték, szemben a hétfő délutáni 291,90 forint után.

hirdetés

Az eurót hajnalban 291,30 forinton jegyezték, majd csekély mértékben a 291,80 forintos szintig erősödött. Kereskedők szerint, ha jól sikerül a spanyol kincstárjegy aukció és a vártnál kedvezőbb eredményt hoz a német ZEW gazdasági hangulatmutató, a forint tovább erősödhet, az euróval 290 forint alatt is kereskedhetnek.

A régiós devizákkal összehasonlítva a forint valamivel jobban teljesített, kereskedők szerint a jegybanktörvény módosítása miatt, mert ezáltal Magyarország közelebb kerül az IMF-megállapodáshoz. A felülteljesítésben szerepe lehet annak is, hogy pénteken várhatóan visszavonják az uniós kohéziós támogatás felfüggesztését.

A korábbiakhoz képest valamivel jobb nemzetközi hangulatot a görög választások eredménye idézte elő, valamint az, hogy a legjelentősebb feltörekvő gazdaságokat tömörítő úgynevezett BRICS-országcsoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) vezetői hétfőn bejelentették, növelni akarják országaik befizetéseit a Nemzetközi Valutaalapba (IMF).

Kereskedők arra hívták fel a figyelmet, hogy az euró jelenleg 1,26 dollár körül van, csakúgy, mint a görög választások előtt, tehát nem lehet nagy optimizmusról beszélni.

Kedden délelőtt a svájci frank árfolyama 242,00 forint, hétfőn délután 243,00 forint volt. A dollárt 230,35 forinton jegyezték, míg az előző délután 231,60 forinton jegyezték. A japán jennel 2,9185 forinton kereskedtek, előző délután 2,9350 forint volt az árfolyama.