Tovább gyengült a forint

A forint az euró meredek gyengülését követve 284 feletti euró jegyzésekre gyengült kedden délelőtt. Az eurót kedden fél tizenegykor 284,15 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 282,84 forint után.

hirdetés

Hétfőn a jegybank piaci várakozásokra rácáfoló váratlan kamatemelése átmenetileg erősítette a forintot, de hamar “visszaállt a rend” a forint folytatta gyengülését. Keddre virradóra a jegyzés 283 forint közvetlen közelében ingadozott a nemzetközi kereskedelemben, míg az euró árfolyama 1,31 dollár jegyzések körül mozgott. Az európai kereskedés kezdetén az euró árfolyama 1,30-as dollár jegyzések közelébe gyengült.

A svájci frank befektetési menedék szerepének köszönhetően erősödött az euróval szemben, kedden reggel 10 heti csúcsra, 1,30 alatti euró jegyzésekre.

Az eurót továbbra is az euróövezet pénzügyi stabilitását veszélyeztető szuverén adósságszolgálati válság kockázata tartja nyomás alatt, amit az ír pénzügyi mentőcsomag elfogadása sem tudott eloszlatni. Hétfőn az euróövezet perifériáját alkotó országok szuverén adósságtörlesztési biztosításának díja jelentősen emelkedett, néhány esetben rekordszintre.

Hétfőn az euróval szemben kialakult hangulatot tovább rontotta a 10 éves olasz államkötvény aukció kiábrándítóan rossz piaci fogadtatása. Kedden a spanyol és az olasz kötvények hozamprémiuma az euró bevezetése óta a legmagasabb szintre emelkedett.

A forintot az euróövezeti befektetői hangulat romlása mellett még külön is megterheli a költségvetésnek a piacok által középtávon tulajdonított fenntarthatósági kockázat, az Európai Bizottság előrejelzése az államháztartási deficit növekedéséről, valamint a Moody’s magyar szuverén adósosztályzatának várható rontása.

A dollárt 218,40 forinton jegyezték 1,3010 dolláros euró árfolyam mellett kedden délelőtt, szemben a hétfő délutáni 216,03 forintos és 1,3101 dolláros jegyzésekkel. A svájci frank jegyzése 218,88 forint 215,38 forint után, 100 japán jent pedig 260,34 forinton jegyeztek 256,21 forint után.