Tovább gyűrűzik a GMO-botrány

Több mint hetven hektáron termesztett génmódosított (GMO) kukoricát semmisítettek meg eddig Fejér megyében – tájékoztatta hétfőn az MTI-t Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága igazgatója.

hirdetés

A szakember elmondta, Fejér megyében az eddig kielemzett vizsgálatok alapján két kukoricatáblában voltak GMO-s kukoricák. Kápolnásnyéken 47,3 hektáron, Sárosdon pedig 24 hektáron kellett silóztatnia a génmódosított vetőmagot árusító cégnek. További mintákat is vizsgálnak az országos laboratóriumban, azok eredményeiről még nincs információjuk.

Pálmai Ottó kiemelte, ők nem is intézkedhettek, azt helyettük a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal tette meg, amely az egész országra vonatkozóan megsemmisítésre vonatkozó határozatot adott ki. Hozzátette: sokáig nem lehet várni a cselekvéssel, mert ezen kukoricafajták július közepén virágzanak, s amint a generatív növényi részek kifejlődnek, már nem fékezhető meg a továbbszennyezés.

Kijelentette, nagyon komoly támadás mindez a magyar mezőgazdaság ellen. Elképzelhetetlennek tartja, hogy a vetőmagot előállító cég véletlenül hozott volna Magyarországra GMO-s kukoricát, pláne ilyen mennyiségben, miközben a kormány többször is megerősítette, hogy hazánk GMO-mentes.

Pálmai Ottó szerint, beláthatatlanok a következményei a mostani “akciónak”, mert a génmódosított vetőmagokkal szembeni állásfoglalás hitelességét érte súlyos támadás.