Tovább szigorították a Devecserbe való bejutást

Tovább szigorították a vörösiszappal elöntött Devecserbe való bejutást, mert a rendőrség Ajka és Bakonygyepes között teljes szélességében lezárta a 8-as főutat, még a katasztrófavédelem személyautói sem közlekedhetnek – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

hirdetés

Ajka külvárosa után a rendőrség szalaggal zárta le a 8-as főutat, egy rendőrségi autót keresztbe fordítottak, így azok az autósok, akik Devecserben laknak, vagy ügyeiket intéznék, illetve behajtási engedéllyel rendelkeznek, csak Noszlop felé, több tíz kilométeres kerülővel juthatnak el a Veszprém megyei katasztrófa sújtotta településre – tapasztalta csütörtök délután az MTI tudósítója.

A noszlopi elágazásnál is rendőrök irányítják a forgalmat, és csak külön ellenérzés után lehet behajtani Devecserbe. Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ vezetőjének tájékoztatása szerint a 8-as főutat nem a péntek reggelre meghirdetett, majd felfüggesztett demonstráció és félpályás útlezárás, hanem a vörösiszapos szennyeződés Somlóvásárhelyről való elszállítása miatt zárták le, és a forgalomkorlátozást december 10-ig fenntartják.

A demonstrációt egy devecseri lakos, Csenki Géza hirdette meg, hogy így tiltakozzanak a kormány vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kártérítési intézkedései ellen. A tervezett demonstrációt azonban a hónap végéig elhalasztották azzal a feltétellel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy héten belül személyesen tájékoztatja a károsultakat Devecserben.

A devecseri demonstráció megtartására benyújtott civil kérelmet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az egész megye területén érvényben lévő veszélyhelyzet miatt utasította el, a kérelmezők szerdán más helyszínre újabb kérelmet nyújtottak be, majd egy esti lakossági fórumon bejelentették a megmozdulás elhalasztását.Az MTI úgy tudja, csütörtök délután újabb egyeztetést tartanak a demonstráció szervezőjével.

A tüntetés szervezésének hírét Nagy Anna kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy kommentálta, hogy hangulatkeltés folyik Devecserben, ami nem a kormánynak árt, hanem a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtöki közleményében tudatta: Orbán Viktor rendszeresen tájékozódik Hende Csaba honvédelmi minisztertől és Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztostól a devecseri vörösiszap-katasztrófa utáni kármentesítésről és a helyreállítás helyzetéről.