Továbbra is tűz van az orosz nukleáris központnál

Továbbra is komoly tüzek pusztítottak szombaton a Moszkvától 500 kilométerre lévő szarovi orosz nukleáris központ közelében, de a helyzet immár nem kritikus, s nem áll fenn egy atomkatasztrófa veszélye – közölték orosz illetékesek. “Nincs nukleáris veszély, nincs radioaktív veszély, s még csak nagyobb ökológiai veszély sincs Szarov területén” – nyilatkozta Szergej Kirijenko, a Roszatom, az orosz atomenergia-ipart egybefogó állami korporáció elnöke a helyi sajtónak. Az interjút azután feltették a Roszatom honlapjára.

hirdetés

Kirijenko szerint a nukleáris központot két hét óta fenyegetik a lángok. “Sikerült visszavernünk a tűz támadását két hete nyugat felől, most viszont a lángok keletről jönnek… Azonban a keleti oldalon a helyzet immár nem kritikus” – mondta. A lángok egyébként körülbelül ezer hektáron pusztítanak a nukleáris központ környékén.

Kirijenko hangsúlyozta: csak akkor szűnik majd meg teljesen a veszély, ha végre hosszú ideig tartó esőzések kezdődnek. S egyben elismerte: kétszer is evakuálni kellett a központból a radioaktív anyagokat. (Korábban az orosz hatóságok csak egy ilyen alkalomról beszéltek.)

A Roszatom vezetője szerint mintegy 3000 tűzoltó küzd a lángok ellen.

Az Oroszországban hetek óta pusztító tűzvészek a szarovi atomközpont mellett még két másik nukleáris létesítményt fenyegettek egy ideig: az Urál hegységben lévő, majaki nukleáris hulladék-újrahasznosító telepet, valamint a szintén uráli, sznyezsinszki Szövetségi Nukleáris Központot.