Tragédia történt Krasznahorka csodálatos várával

Tragédiának nevezte a krasznahorkai várban történteket Daniel Krajcer, Szlovákia kulturális minisztere a település polgármesteri hivatala előtt tartott sajtótájékoztatóján szombaton este.

hirdetés

Úgy fogalmazott: a vár be volt biztosítva és a leégett tetőt minél hamarabb, lehetőleg nyárig felújítják.  Ivan Rudolf, a szlovák védelmi minisztérium sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy a krasznahorkai várnál az éjszaka folyamán a szlovák hadsereg 20 hivatásos katonája segédkezik a kárelhárításban.

A vár szombaton délután két óra tájban gyulladt ki, és égett le a tetőszerkezete. Helybéliek az MTI tudósítójának azt mondták: feltehetően gyerek-csíny állhat a tűz mögött, legalább két-három gyereket láttak a vár oldalánál.

Mint megjegyezték, Krasznahorka vára túlélte az első és a második világháborút, most pedig rövid idő alatt a lángok olyan pusztítást végeztek, amilyenre a legöregebbek sem emlékeztek. Az idős krasznahorkaiak sírtak, míg a fiatalabbak, középkorúak ahogy tudtak, segítettek az igen rövid idő alatt a helyszínre érkezett tűzoltóknak.

A vár fölött még este nyolc óra tájban is füstöt lehetett látni, a tűzoltók az utómunkálatokat végezték.