Tüntetők körülzárták a parlamentet Bahreinben

Több száz kormányellenes tüntető körülzárta hétfőn Manámában a bahreini parlament épületét. A tiltakozók élő láncot alkotva megakadályozták, hogy ülést tartson az uralkodó által kinevezett 40 tagból álló felsőház.

hirdetés

Két hete rendszerellenes tüntetések kezdődtek a Perzsa-öböl menti arab királyságban, amelynek hatására az országot irányító szunnita dinasztia kénytelen volt engedményeket tenni; szabadon engedtek több bebörtönzött síita ellenzékit. Emellett az uralkodó, Hamad bin Isza al-Kalifa sejk átalakította a kormányt, és a hét végén megbízta fiát, Szalman herceget azzal, hogy folytasson párbeszédet a síita ellenzékkel.

Bahrein fővárosában, Manámában vasárnap is több ezren tüntettek a dinasztia ellen; a rendőrség nem avatkozott közbe. A zászlókat lengető felvonulók azt kiabálták, hogy a nép a rendszer bukását akarja. Később sátortábort vertek a tiltakozások központjának számító Gyöngy téren.

A tiltakozó mozgalom kezdetén hét embert lelőttek.

A hatósági erőszak miatt lemondtak mandátumukról a parlament síita képviselői. Az ország lakosságának többségét ez a felekezet adja, miközben az uralkodó osztály szunnitákból áll.