Tüntettek a melegek jogaiért

Mintegy 700-800 fiatal tüntetett szombaton Pozsony központjában a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek jogaiért, köztük az azonos neműek bejegyzett párkapcsolatának legalizálásáért.

hirdetés

A nagy rendőri erőkkel biztosított rendezvényt csak egy kisebb incidens zavarta meg. A rendezvény elején, amikor egy meleg, egy leszbikus és egy heteroszexuális pár egyszerre esküdött jelképesen hűséget egymásnak a kormány épülete előtt felállított színpadon, valaki füstgránátot hajított a tömegbe, de senki sem sérült meg.

A Pozsonyi Szivárvány Büszkeség címen meghirdetett, az idén a vártnál kisebb érdeklődés mellett lezajlott megmozdulás ellen szlovák keresztény ifjúsági szervezetek és szélsőjobboldali csoportok összesen mintegy száz tagja tiltakozott.

Szkinhedek egy csoportja “Nem akarunk homoszexuális szélsőségeseket Pozsonyban!” feliratú transzparenssel, valamint templomokat és a II. világháborús fasiszta szlovák állam elnökét, Jozef Tisót ábrázoló fotókkal jelentek meg a helyszínen, de a rendőrség távol tartotta őket az eseménytől.

Közben a szlovák parlament épülete előtt keresztény fiatalok és szülők gyermekeikkel, mintegy ötvenen, élőláncot alkotva fejezték ki a hagyományos értékek és a heteroszexuális házasság melletti kiállásukat.
Médiabeszámolók szerint a Szivárvány Büszkeség rendezvényén a szlovák ellenzéki pártok, így a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmának néhány ismert tagja is megjelent, de ott volt Monika Flasikova-Benova, a kormányzó Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) melegjogokért régóta kiálló európai parlamenti képviselője is, pedig pártjának kormánya nem fordít figyelmet a melegek jogaira.

A szlovák fővárosban harmadik éve megtartott megmozdulást szerdán támogatásáról biztosította 18 ország pozsonyi nagykövete. Az ellenzéki konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, Jan Figel válaszul helytelenítette a diplomaták közös nyilatkozatát, a Szlovák Köztársaság belügyeibe való beavatkozásnak minősítve azt.

A szombati eseményről elítélően nyilatkozott Stanislav Zvolensky, a szlovák püspöki konferencia elnöke. “Az az erőfeszítés, hogy a más típusú kapcsolatokat a házasság és a család szintjére emeljék, ellenkezik az emberi társadalom természetes jellegével és alapjainak megsértéséhez vezet” – mondta egyebek között.

Robert Fico miniszterelnök, akinek előző kormánya idején, 2010-ben az első ilyen rendezvény a szélsőségesekkel való összecsapásba torkollott, most úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tart minden gyűlést, amíg az a törvény szabta keretek között zajlik.