UD-ügy: eljárásban Szilvásy, Herényi és Dávid Ibolya

Ismét egy eljárásban vizsgálja Szilvásy György, Dávid Ibolya és Herényi Károly ügyét a Központi Nyomozó Főügyészség az UD-üggyel összefüggésben, ám a nyomozásnak jelenleg továbbra is csak a volt titokminiszter a gyanúsítottja – tudta meg az MTI kedden. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője megerősítette az MTI értesülését. Mint mondta, technikai egyesítése történt a Szilvásy György ellen folyó eljárásnak és a személyes adattal visszaélés, valamint kényszerítés miatt indult ügynek.

hirdetés

Felidézte: az ügyészség már korábban egy eljárásban vizsgálódott, de mivel az országgyűlés a legfőbb ügyész indítványával szemben tavaly októberben nem függesztette fel Dávid Ibolya és Herényi Károly akkori parlamenti képviselők mentelmi jogát, ezért a Szilvásy György ellen folyamatban levő büntetőeljárástól elkülönítették és megszüntették az ő ügyüket.

Mivel sem Herényi Károly, sem Dávid Ibolya nem jutott be a 2010. évi országgyűlési választásokon a parlamentbe, a Legfőbb Ügyészség június 10-én a nyomozás folytatása mellett döntött.

A Központi Nyomozó Főügyészség – mint az az MTI birtokába került határozatból kiolvasható – “az eljárások tárgyára, valamint az ügyekben szükséges bizonyításra, illetve az ezekben mutatkozó szoros összefüggésekre tekintettel” az alapügy és a folytatni rendelt nyomozás egyesítését tartotta indokoltnak.