Újabb agrárcégek privatizációját vizsgálja Budai Gyula

Újabb olyan agrárcégek privatizációjának átvilágítását kezdte meg az elszámoltatási kormánybiztos, amelyek magánosításáról 2004 márciusában döntött az akkori kormányzat.

hirdetés

Budai Gyula szerdán az MTI-nek felidézte, hogy összesen tíz agrártársaság tőkeemeléssel történő privatizációjáról határoztak ebben a körben, egyebek mellett a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. és a Hód-Mezőgazda Rt. állami tulajdonú részvényeinek értékesítéséről. Ebben a két ügyben jelenleg hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozás van folyamatban – hívta fel a figyelmet.

Tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által rendelkezésre bocsátott privatizációs iratok alapján a napokban kezdődő vizsgálat a Szerencsi Mezőgazdasági Rt.-t, valamint a Komáromi Mezőgazdasági Rt.-t, illetve a társaságok részvénycsomagjainak, eszközállományának átruházását és állami tulajdonú földterületek hasznosítására irányuló jogviszonyát érinti. A részvények elidegenítéséből a magyar állam mintegy 2,2 milliárd forint bevételt könyvelt el – közölte a kormánybiztos, hozzátéve, hogy a két cég együttesen csaknem tízezer hektár földterületet haszonbérel a Nemzeti Földalapból.