Újabb árhullám indult a Tisza középső szakaszán

A hóolvadásból kialakult újabb árhullám miatt a Tisza Tiszaderzsig árad, alatta még végig apad; a szolnoki vízmércén 758 centiméteres értéket regisztráltak, ami alig haladja meg másodfokú árvízvédelmi készültségi értéket – közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Lovas Attila tájékoztatása szerint a fontosabb mellékfolyók közül a Zagyva-Tarna rendszerben a mellékágakon kisebb vízszintingadozások figyelhetők meg, a Hármas-Körös végig apad, a Hortobágy-Berettyón szintén nagyon kis mértékű a vízszintingadozás. A felmelegedés hatására a Tisza középső és alsó szakasza jégmentessé vált.

A Közép-Tisza apadása védelmi fokozatok mérséklését tette lehetővé, így már döntően elsőfokú a védekezési szint. Továbbra is harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között.

Az árvíz elleni védekezésen dolgozó 283 embernek elsősorban a szivárgó- és fakadóvizek szivattyúzással átemelése a feladata.

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására a Közép-Tisza vidékén a belvizes terület kismértékben nőtt, 638 négyzetkilométerre, az elöntés a ceglédi, a jászberényi, a kunhegyesi és a kisújszállási szakaszon meghaladta a korábban regisztrált maximális értékeket. Szerdán 43 stabil és 31 mobil szivattyútelep 5,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A belvíz elleni védekezésben 184-en vettek részt.

A Jásztelek és Jászapáti közötti műúton, Örményes belterületén, valamint a Fegyverneket és a 34. számú főutat összekötő úton továbbra is vízátfolyás tapasztalható.

Az igazgatóság területén 24 település másodfokú, 11 pedig harmadfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.

hirdetés
Hirdetés