Újabb hosszú ülésnap vár a képviselőkre

Az Országgyűlés mai ülésén több más javaslat mellett általános vitát kezd a felsőoktatásról szóló törvényjavaslatról, valamint tárgyalni kezdi Esztergom egyes intézményeinek állami átvételéről szóló kormánypárti előterjesztést, de emellett sor kerülhet a köznevelési törvényhez benyújtott több mint háromszáz módosító javaslat ismertetésére is. A képviselők ezek alapján – a hétfői és a keddi ülésnap összeérése után – ismételten egy hosszú parlamenti napra készülhetnek.

hirdetés

Az ülés a felsőoktatásról szóló törvényjavaslat általános vitájával kezdődik reggel nyolc órakor. Ekkor a miniszteri expozéra, valamint a képviselőcsoportok vezérszónokainak felszólalására kerül sor, további képviselői felszólalásra pedig a vita délutánra tervezett folytatásában lesz lehetőség.

A parlament ez idő alatt a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvényjavaslatot, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira és a rendvédelmi tárgyú törvényekre vonatkozó jogszabály-módosításokat tárgyalhatja.

A képviselők hozzászólhatnak Esztergom egyes intézményeinek állami kezelésbe vételéről szóló javaslathoz is, amelyet többek között Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter jegyez. A kormánypárti előterjesztés Esztergom fizetési nehézségeire hivatkozva venné kezelésbe a város közfeladatot ellátó intézményeit.

A felsőoktatásról szóló vita folytatása és lezárása után a köznevelésről szóló törvényjavaslathoz benyújtott 333 módosító javaslat kerül terítékre. A Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár jegyezte előterjesztésen csak fideszes képviselők 174 indítvánnyal változtatnának. A nagyobbik kormánypárt indítványai közül több jelentősen átalakítaná a kormány terveit, így a jogszabályból kikerülhet például a pedagógus-életpályamodell, az egész napos iskola pedig kötelezettségből csak lehetőséggé válhat az intézmények számára.

Az Országgyűlés szerdán reggel folytatja e heti, ötnapos ülését.