Újabb katonai csapással fenyegeti egymást a két Korea

Újabb katonai csapással fenyegette meg egymást kedden a két Korea, miután néhány órával korábban tüzérségi párbaj zajlott le közöttük.

hirdetés

Észak-Korea szerint Dél-Korea kezdte a keddi tüzérségi párbajt, és megfenyegette déli szomszédját, hogy ismét lőni fogja területét, ha az akár csak egy hajszálnyival is megsérti a két országot elválasztó fegyverszüneti vonalat.

“Többszöri figyelmeztetésünk ellenére Dél-Korea 13 órától kezdődően több tucatnyi lövedéket lőtt ki területi vizeinkre Jonpjong-sziget mellett (…) és mi azonnal határozott katonai akcióba fogtunk” – közölte a KCNA hivatalos hírügynökség.

A szűkszavú közleményből nem derül ki, hogy az állítólagos dél-koreai támadás okozott-e bármilyen kárt Északnak.

Szöuli közlés szerint a Jonpjong-sziget észak-koreai tüzérség általi ágyúzása 14 óra 34 perckor kezdődött, és 65 percig tartott.

Szintén a KCNA idézte a legfelsőbb észak-koreai katonai vezetést, amely “kíméletlen megtorló katonai csapással” fenyegette meg Dél-Koreát egy esetleges határsértés esetére.

A szöuli elnöki hivatal egyik tisztségviselője pedig kijelentette, hogy a szigetet ért észak-koreai támadás egyértelműen katonai provokáció volt, s figyelmeztetett, hogy Dél-Korea szigorúan megtorol minden esetleges újabb támadást. “A polgári lakosság ágyúzása sohasem lesz eltűrhető” – szögezte le közleményében.

A dél-koreai hadsereg szerint az északi tüzérség mintegy száz lövedéket lőtt ki a szigetre. Ennek megtorlásaként a szigeten állomásozó dél-koreai tüzérség kilőtt mintegy 80 lövedéket az észak-koreai partokon álló, támadó ágyúk felé – közölte a hadsereg.

A megtámadott, körülbelül 1600 lakosú szigetről körülbelül 250 ember menekült el halászhajókon a legközelebb, 80 kilométerre lévő Incshon város kikötőjébe.