Újabb magyar párt alakulhat Erdélyben

A már létező két romániai magyar párt mellett egy harmadik magyar politikai erőt alapíthat a Tőkés László által vezetett, magát civil szervezetként meghatározó Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) – közölte Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke.

hirdetés

A romániai magyar politikus, aki korábban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben parlamenti képviselő is volt, a Krónika című napilapban kedden megjelent interjúban elmondta: az EMNT-nek nem szabad elvetnie azt az alternatívát, hogy létrehozzon az RMDSZ és a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) mellett egy harmadik magyar pártot.

Rámutatott: arra a dilemmára kell megoldást találniuk, hogy folytatják-e az építkezést az EMNT bázisának kiszélesítése érdekében civil-politikai mozgalomként, és nem élnek a pártpolitika eszközeivel, vagy engednek azon szimpatizánsok “pozitív nyomásának”, akik az új párt alapítását szorgalmazzák. Az ügyvezető elnök bírálta az RMDSZ-t és az MPP-t egyaránt. Jelezte, akkor sem akarnak visszamenni az RMDSZ-be, ha erre lehetőség nyílik, az MPP pedig a két évvel ezelőtti romániai helyhatósági választásokon elért kielégítő eredmények után nem tudott se építkezni, se jövőképet felmutatni.

Toró hangsúlyozta: az új párt alapítását tartja most a legvalószínűbb lehetőségnek az EMNT számára, de ez csak a személyes véleménye, mivel a szervezetben még nem született testületi álláspont ebben a kérdésben. A politikus szerint az új párt már a 2012-es romániai helyhatósági és parlamenti választásokon is indulhat.

Az EMNT-t 2003 decemberében alapította Tőkés László azt követően, hogy ugyanabban az évben az RMDSZ kongresszusa megszüntette a tiszteletbeli elnöki tisztséget, amit addig a volt királyhágómelléki református püspök töltött be. Az EMNT megpróbált együttműködni az RMDSZ alternatívájaként megalakult MPP-vel, de az elmúlt két évben alaposan megromlott a két szervezet vezetője, Tőkés László és Szász Jenő közötti viszony is.