Újabb szúnyogirtást rendeltek el a Balatonnál

A balatoni szúnyoginvázió megfékezésére erre a hétre újabb kémiai szúnyogirtást rendeltek el a tónál annak ellenére, hogy a múlt héten volt a legutóbbi – közölte Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője.

hirdetés

A legutóbbit megelőző szúnyogirtás gyenge eredményt hozott, ezért a balatoni önkormányzatok újabb permetezést követeltek a szolgáltatótól “garanciába”. Az esőzések miatt ez csak a múlt héten történhetett meg, de annak eredménye sem volt átütő, jelenleg is rendkívül sok a szúnyog a Balatonnál.

Sáringer-Kenyeres Tamás beszámolója szerint az idei rendkívüli csapadékos időjárás miatt nehezen kezelhető a balatoni “szúnyogkérdés”, hiszen a tóparti sávban végzett permetezés után az irtott terület nagyon hamar feltöltődik újra szúnyogokkal a közeli talajvizes, tocsogós, pocsolyás területekről. Az eddigi beavatkozások ellenére kiugróan magas a csípések száma, s ebben az irtást követően is csak átmeneti, pár napos enyhülés tapasztalható.

A szúnyogok elleni védekezésben nem okoz gondot, hogy a biológiai irtáshoz szükséges hatóanyag hiánycikk a piacon, hiszen a jelenlegi körülmények között a kémiai beavatkozás lehet a legcélravezetőbb – mondta a szakember.

Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára közölte: az e heti beavatkozásra még van pénzügyi forrás, de kérdésessé vált a folytatás, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek a Nemzetgazdasági Minisztériummal.