Újból megpróbáltak visszaélni a PSZÁF nevével

Ismét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nevében keresnek meg ügyfeleket egyes biztosítási üzletkötők, a felügyelet rendőrségi feljelentést tett a jogsértés gyanúja miatt – közölte a PSZÁF pénteken az MTI-vel.

hirdetés

A PSZÁF ügyfélszolgálatára érkezett fogyasztói bejelentés szerint ismeretlen személyek 2011 szeptemberében telefonon egy, biztosítási szerződéssel rendelkező ügyfelet kerestek meg Csongrád megyében. Azt közölték vele, hogy a PSZÁF képviseletében személyes találkozó során „felülvizsgálják” a lakásbiztosítási szerződését.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 2011 júniusában ismeretlen biztosítási üzletkötők hasonló módszerrel operáltak. A PSZÁF hatósági tevékenységének látszatát próbálták felhasználni arra, hogy a megkeresett személyeknek biztosítási termékeket értékesítsenek, meglévő szerződéseik helyett újat kínáljanak, vagy más módon károsítsák meg őket. Az ismertté vált ügyekben kár eddig nem keletkezett az ügyfelek számára.

A PSZÁF közleményében közölte: nem adott senkinek semmilyen megbízást ilyen célú vizsgálatra, és nincs olyan feladata, hogy bármelyik felügyelt intézmény konstrukcióját ajánlja.

A PSZÁF vizsgálatait kizárólag a hatáskörébe tartozó intézményeknél végzi, minden esetben hivatalos közokirat előzetes kézbesítésével, a megadott jogszabályi keretek között. A vizsgálat megkezdése előtt a felügyeleti munkatársak hivatalos megbízólevelük és arcképes igazolványuk bemutatásával igazolják magukat.

A PSZÁF közleményében ismételten felszólítja a biztosítással rendelkező állampolgárokat, hogy ne működjenek együtt az elkövetőkkel és a megkeresésről haladéktalanul értesítsék a felügyeletet. Mivel az elkövetők biztosítási és üzleti titkot is sérthettek és megingathatják a PSZÁF működésébe vetett közbizalmat, a felügyelet – csakúgy, mint júniusban – ezen ügy kapcsán is rendőrségi feljelentést tett.