Újra szarvasgomba-vadászat Szilvásváradon

Újra szarvasgomba-vadászatot rendeznek, ezúttal október 8-án Szilvásváradon speciálisan idomított kutyák részvételével – tájékoztatta az MTI-t a rendezvény médiareferense.

hirdetés

Az országos megmérettetés keretében a benevezett kutyáknak 10 perc alatt kell megtalálniuk az öt földbe rejtett szarvasgombát. A győztes az a kutya, illetve gazdája lesz, aki a legrövidebb idő alatt a legtöbb gombát találja meg – közölte Cserháti Gabriella.

A versenyre kilátogatók az izgalmas szarvasgomba-vadászat mellett szarvasgomba felhasználásával készült ételeket is kóstolhatnak – tette hozzá.

Mint elmondta: a Bükk erdőségeinek egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb fűszere a szarvasgomba, amelynek szezonja június közepétől február végéig tart.

A legendák övezte gomba a föld alatt él, szimbiózisban a nemes fákkal, azok gyökeréhez kapcsolódva.

Az összetett ízű ritkaságot nehéz megtalálni, furcsa, környezetével egybeolvadó külseje miatt, és azért, mert az ember számára nem látható helyen, vagyis a föld alatt terem. Régebben sertésekkel keresték, manapság inkább idomított kutyákat alkalmaznak erre a feladatra.

Ritkasága is közrejátszik abban, hogy az ínyenceknek igen borsos árat kell fizetniük élvezetéért, kilónkénti ára fajtától függően 10 ezer és 500 ezer forint között mozog. Szerencsére igen kis mennyiség is elegendő belőle az ételek ízesítéséhez; frissen vékonyra szeletelve, vagy reszelve a legjobb fogyasztani. A levegőn azonban gyorsan elveszíti aromáját, ezért tartósítására konyakot és olajat használnak.

A szarvasgomba-vadászat során igen fontos a kutya és gazdája közötti összhang, a vadász folyamatosan biztatja a keresés során a kutyát, és ismernie kell az állat gesztusait is.

Az olyan csapadékszegény években, mint az idei, a gombák igen mélyre húzódnak, így a kutyáknak akár több mint 10 centiméteres mélységben kell megtalálniuk a terményt, amelyet a gazda megfelelő célszerszámmal emel ki a földből.
A reggel 8 órai kezdést követően az eredményhirdetésre a tervek szerint délután fél háromkor kerül sor, majd az étkezés mellett a látogatók megkóstolhatják az Egri Borvidéki Borászválogatott borait és a Bükki Sajtmanufaktúra termékeit is – mondta Cserháti Gabriella.