Uniós milliárdokat akarnak a spanyolok bankmentésre

Pénzügyi támogatásért folyamodik Spanyolország az euróövezeti országokhoz, hogy konszolidálni tudja bankszektorát – jelentette be Luis de Guindos Jurado spanyol gazdasági miniszter Madridban az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek szombati telefonos konferenciája után.

hirdetés

Megerősítette, hogy a támogatást a partnerek várhatóan a bankágazatra vonatkozó feltételekhez kötik, de más gazdasági feltételt nem szabnak hozzá.

Brüsszeli források a távhívásos tanácskozás befejezését követően azt erősítették meg, hogy a pénzügyminiszterek kinyilvánították az euróövezet készségét a segítségnyújtásra, és egyetértettek abban is, hogy Spanyolország akár százmilliárd eurós támogatásra számíthat.

Szerepel az összeg a megbeszélés után kiadott közös nyilatkozatban is.
Ez utóbbi szerint a zóna pénzügyminisztereiből álló Eurócsoport támogatja azt, hogy a spanyol hatóságok határozottan keresztülvigyék a pénzügyi ágazat reformját.

A nyilatkozat egyúttal “üdvözli” a spanyol kérést, és kilátásba helyezi az arra adandó pozitív választ.

A miniszterek egyértelművé tették, hogy a támogatást az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmusból nyújtják majd.

A későbbi tárgyalásokon meghatározandó támogatási összeg a tényleges tőkeszükséglet mellett egy “biztonsági többletrészt” is tartalmaz majd – derül ki a nyilatkozatból.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előzőleg 40 milliárd euróra becsülte a spanyol bankszektor pótlólagos tőkeszükségletét.

De Guindos szombaton nem számszerűsítette a kérést. Megerősítette, hogy megvárják két független könyvvizsgáló társaság jelentését is, amelyek még ebben a hónapban esedékesek.

A támogatási végösszeg kiszámításában az uniós partnerek is részt vesznek, köztük az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank, továbbá az IMF is.

Görögország, Írország és Portugália után Spanyolország a 17 országból álló euróövezet negyedik állama, amely nemzetközi pénzügyi segítségben részesül.

Az euróövezeti nyilatkozat szerint a támogatásról szóló majdani megállapodás része lesz a pénzügyi szektorra vonatkozó “szokásos feltételhez kötés” is, de ez ezúttal az uniós állami támogatási szabályoknak megfelelő szerkezetváltási programokra, illetve az úgynevezett horizontális szerkezeti reformokra összpontosul majd.

A miniszterek megjegyezték, hogy Spanyolország már látványos pénzügyi és munkaerő-piaci reformokat valósított meg, tett intézkedéseket a bankok tőkeállományának növelésére.

Az uniós országok értésre adták azt is, hogy a támogatás nem jelentheti a túlzott államháztartási hiány leszorítására kidolgozott menetrend megváltoztatását.

Az Eurócsoport felkérte a Nemzetközi Valutaalapot, hogy vegyen részt a majdani támogatási program végrehajtásában és ellenőrzésében. Ez azt is jelenti, hogy az IMF – a korábbi mentőcsomagoktól eltérően – ezúttal várhatóan nem járul hozzá pénzügyileg a nemzetközi támogatáshoz.