“Vagyonelkobzást és életfogytiglant a politikusbűnözőknek”

A Jobbik teljes vagyonelkobzással, valamint akár életfogytig tartó fegyházbüntetéssel szankcionálná az állami vagyont megkárosító politikusokat és családtagjaikat.

hirdetés

Vona Gábor, a párt elnöke sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az államigazgatás valódi problémáját elsősorban nem szerkezeti kérdések, hanem a finanszírozás hiánya jelenti, vagyis jelenleg azért nem jut elegendő forrás például az oktatás, az egészségügy vagy a nyugdíjak, illetve az önkormányzatok számára, mert a “pénz eltűnik az országban zajló élősködés miatt”.

A Jobbik vezetője az élősködés legsúlyosabb példájaként a politikusi korrupciót említette, de ide sorolta a nemzetközi tőke magyarországi jelenlétét, illetve a szerinte ezzel összefüggő gazdasági bűnözést, továbbá a cigány kisebbség azon “több százezer főt kitevő részének” életformáját, akik – mint fogalmazott – törvényen kívül helyezik magukat.

Vona Gábor szerint a Fidesz választási ígérete ellenére sem hajtotta végre a törvénysértő politikusok elszámoltatását, a továbbra is az Országgyűlésben helyet foglaló Gyurcsány Ferencet pedig az Orbán Viktor által hangoztatott forradalom “két lábon járó ellenpéldájaként” említette.

Kiemelte: a Jobbik ezzel szemben a volt kormányfő mellett személy szerint is követeli többek között Magyar Bálint, Kóka János, Oszkó Péter, Bajnai Gordon, Draskovics Tibor, Simor András, Szekeres Imre, Juhász Ferenc, Szilvásy György, Molnár Lajos, Horváth Ágnes és Veres János korábbi politikai tevékenységének kivizsgálását.

Vona szerint az elszámoltatás érdekében javasolni fogják a Büntető törvénykönyv azon módosítását, hogy abban külön tényállásként szerepeljen a nemzeti vagyon megkárosítása.

A hivatali pozícióikkal visszaélő közéleti szereplők, illetve a velük közreműködők ennek alapján akár életfogytig tartó fegyházbüntetéssel, illetve teljes vagyonelkobzással is büntethetők lennének – fűzte hozzá. A politikus szerint javaslatukra azért is nagy szükség van, mert a magyar jogrendszer eddig túlságosan megengedő volt az állami vagyon megkárosításával szemben.