Válogatott ügyeket tárgyalnának a Kúrián

Darák Péter, a Kúria elnöke volt a Pécs TV Pont Ma című pénteki hírműsorának vendége, aki a városi bíróságon és a Pécsi Törvényszéken szerzett tapasztalatairól is beszámolt.

hirdetés

Komoly szakmai és elméleti munka folyik a Pécsi Törvényszéken, számtalan olyan ügyet vizsgálnak, amely érzékeny jogterületeket érint – összegzett Darák Péter. Elismerően szólt a szakértők kirendelésének gyakorlatáról, valamint arról is, hogy megvizsgálták, milyen okokból húzódnak el a felszámolási eljárások.

A közösségi jogalkalmazás gyakorlatáról szólva Darák Péter elmondta, a Pécsi Törvényszéken nagyon komoly, bátor és önálló jogértelmezés folyik.

A stúdióbeszélgetésen szóba került, hogy a joggyakorlat fejlődésén sokat javíthat a Kúria és a bírói igazgatás vezetésének szétválasztása. Ahogy Darák Péter kitért rá, olyan törvénymódosítást kezdeményeztek, amely a „bagatell ügyeket” kizárná a felülvizsgálható ügyek köréből, azonban ezen kizárt ügyek közül is a Kúriára kerülhetne néhány, amely elvi kérdéseket vet fel.

Az interjúban egyebek mellett Darák Péter arra is válaszolt, miért tartja fontosnak az információáramlás erősítését a bíróságok és jogállam többi fontos intézménye, például az ombudsman és az Alkotmánybíróság között.

A teljes interjú a Pécs TV honlapján.