Versenyképesség és adósságcsökkentés: közgazdász sztárok a Kodályban

Versenyképesség és adósságcsökkentés – erre a két témára fókuszál a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlése, amelynek a pécsi Kodály Központ ad otthont 2011. szeptember 29. és október 1. között.

hirdetés

A magyar közgazdász-társadalom legnagyobb éves rendezvényére az ország minden pontjáról mintegy félezer közgazdászt, gazdasági szakembert várnak a szervezők. A konferencia két plenáris és tíz szekcióülésén több mint 70 előadást hallgathatnak majd meg a résztvevők.

Az államadósság csökkentése és a nagy állami rendszerek küszöbön álló átalakítása, a fog-lalkoztatás bővítése, a versenyképesség és a gazdasági növekedés elősegítése, valamint a mindezeket megalapozni kívánó sarkalatos törvények megalkotása vitára érdemes szakmai kérdések sorát veti a közgazdászok számára. Mindemellett természetesen idén sem hiányzik majd a nemzetközi kitekintés a közgazdász-vándorgyűlés témái közül.

Az eurózóna egészének jövője, a tagállamok növekvő eladósodása, a közös gazdasági kormányzás bevezetése és a 2014–2020-as időszak költségvetési sarokszámainak a meghatározása okozza napjainkban a legtöbb fejtörést az európai döntéshozóknak, és ugyancsak bőven ad témát az elemzésre a közgazdászoknak.

A szervezők bíznak benne, hogy – az idén 117 éves MKT hagyományaihoz híven – ezekhez a tartalmas szakmai vitákhoz, higgadt elemző beszélgetésekhez teremt fórumot a gazdaságpolitika és a gazdasági élet felsővezetőinek részvételével az Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült Kodály Központban megrendezendő 49. Közgazdász-vándorgyűlés.

A közgazdász-vándorgyűlés jelentőségét mutatja, hogy a plenáris és a szekcióülések felkért előadói között Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Parragh László keres-kedelmi és iparkamarai elnök, Simor András jegybankelnök, Szász Károly PSZÁF-elnök, Járai Zsigmond költségvetési tanácsi elnök és Oszkó Péter volt pénzügyminiszter mellett a hivatalban lévő kormány több államtitkára és helyettes államtitkára, továbbá volt miniszterek (Balázs Péter, Baráth Etele, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Fazakas Szabolcs…), neves gazdaságkutatók (Mellár Tamás, Palócz Éva, Róna Péter, Vértes András…), valamint egyetemi kutatók, akadémikusok és vállalatvezetők egyaránt megtalálhatók.

A résztvevők összesen tíz szekcióban vitatják majd meg a magyar gazdaság és a gazdaságpolitika előtt álló feladatokat. Érdekessége a vándorgyűlésnek, hogy – a „reálgazdaság” felé fordulva – most először foglalkozik majd egy-egy szekció a gyógyszer-, valamint a járműiparral.