Vezetéket szakított egy vitorlázógép a fővárosban

Elszakított egy elektromos vezetéket egy vitorlázó repülőgép vasárnap Budapesten, a Hármashatárhegyi repülőtéren.

hirdetés

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője az MTI-nek azt mondta, eddigi információik szerint a baleset azután következett be, hogy egy felszálló, lengyel gyártmányú Bocian típusú vitorlázó repülőgép csörlőkötele – eddig ismeretlen okból – nem oldott le. A gép fedélzetén egy oktatópilóta és növendéke ült.

Bajkó Erika azt közölte, hogy a Közlekedésbiztonsági Szervezet balesetvizsgálói lefolytatták a helyszíni vizsgálatot, amelynek során megállapították, hogy a le nem oldott csörlőkötelet a csörlőkezelő a szabályoknak megfelelően eljárva elvágta. A pilóta viszont nem vette észre, hogy mintegy 250-300 méter kötél maradt a gépen.

A vitorlázó fedélzetén ülők megtették az előre eltervezett iskolakört, és már a leszálláshoz készültek, amikor ez a kötél hozzáért egy magasfeszültségű vezetékhez.

Az eset során sem a repülőgép sem a fedélzetén tartózkodó személyek nem sérültek meg.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté azt MTI-nek azt mondta, hogy a csörlőkötél egy nagy- és egy kisfeszültségű vezetékhez ért hozzá, az utóbbit el is szakította. Ez kisebb avar- és gaztüzeket okozott, valamint egy ház udvarán álló pajta teteje is meggyulladt, de a katasztrófavédelem munkatársai ezeket eloltották.