Viharos év után már 2013-ra készülnek Bayreuthban

Dupla évfordulóra készülnek a Bayreuthi Ünnepi Játékok szervezői: 2013-ban lesz Richard Wagner születésének 200. és halálának 130. évfordulója. A jövő évi szezonban A bolygó hollandi premierjét tervezik.

hirdetés

Az idei újdonság, a Tannhäuser bemutatója Sebastian Baumgarten rendezése heves vitákat váltott ki. A botrány már elült a Zöld Dombon, és Christian Thielemann, a Bayreuthi Ünnepi Játékok zenei vezetője, valamint a két társintendáns, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier a 2013-as dupla évfordulóra készül.

A Tannhäuser keltette felháborodás elcsendesedése után is fennmaradt néhány probléma, a baráti körnek adható jegyek számában továbbra is vita van, ugyanakkor kérdéses, lesz-e forrás az új próbaterem megépítésére, márpedig a 2013-as bicentenáriumi évadban egy teljes és új Ringet akarnak bemutatni.

Sokáig lebegtették a kérdést, vajon Wim Wenders, a híres filmrendező vállalja-e a Ring rendezését. Wenders végül visszalépett, kevésnek találva az egy-másfél évet a felkészülésre. A berlini Volksbühne vezető egyénisége, Frank Castorf vállalta a feladatot, neki azonban az operarendezésben csekély a tapasztalata, Bayreuthban pedig semmi. Castorf ugyan Baumgartenhez hasonlóan provokátor, de Katharina Wagner kiállt mellette, “igazi profi”, mondta róla.

A soron következő 2012-es szezonra A bolygó hollandi premierjét tervezik Jan Philipp Gloger rendezésében. Nem dőlt még el, vajon a Siemens 2012-ben is vállalja-e a fesztiváléjszaka megrendezését, amikor is a város főterén élőben hatalmas képernyőn közvetítik az aznapi előadást.